Европейските банки излизат от кризата по-големи, отколкото преди нея, увеличавайки риска за техните икономики, пише Bloomberg.

BNP Paribas, Barclays и Banco Santander са сред поне 353 други банки, които са се разраснали от началото на 2007 г. досега, показват данни на Bloomberg. Петнадесет европейски банки вече имат активи, които надхвърлят БВП на страните им, в сравнение с 10 банки пред три години.

Европейският съюз попадна в новините за това, че раздели някои банки, които получиха държавна помощ, но регулаторните органи не упражняват контрол над компании, които избегнаха държавната помощ и са прекалено големи, за да фалират. Активите на европейските банки са нараснали с 25% от началото на 2007 г., в сравнение с 20-процентен ръст при щатските банки, показват данни на Bloomberg.

Банките увеличиха балансите си по време на кредитния балон, вземайки евтино пари назаем, за да финансират отпускането на кредити и да инвестират. Активите на Royal Bank of Scotland Group (RBS) скачат с 2 914% за десетте години преди 2008 г., след като банката участваше в придобивания, увеличи търговията си с ценни книжа и кредитирането. RBS е похарчила 140 млрд. долара за придобивания в периода, като кулминацията беше закупуването на ABN Amro Holding NV през 2007 г., което доведе до най-скъпото спасяване на банка в света.

Френската BNP Paribas, която е най-голямата банка в света по активи, е увеличила активите си с 59% до 2.29 трлн. евро от началото на 2007 г., което се равнява на 117% от БВП на Франция. Активите на базираната в Лондон Barclays скачат с 55% до 1.55 трлн. паунда (2.6 трлн. долара), или 108% от БВП на Великобритания. Активите на Santander се увеличават с 30% до 1.08 трлн. евро, което е почти колкото БВП на Испания.

RBS пое ангажимент да намали активите си с 40% в следващите пет години, а Европейската комисия нареди на банки, между които Commerzbank, ING Groep и Lloyds Banking Group, да продадат свои активи като условие за получаването на държавна помощ.

ЕС няма правомощия над банките, които не са спасявани с държавни средства, и много от тях продължаваха да се разрастват, докато икономиките в Европа се свиваха. Банки като BNP Paribas и Santander се възползваха от проблемите на конкурентите си, за да осъществят придобивания. Общо 38 от 100-те най-големи финансови институции в Европа в момента имат повече активи, отколкото са имали в начало на годината, според данни на Bloomberg.

Кредитната криза показва, че големите финансови институции представляват прекалено голям риск за своите страни, особено за относително малките европейски икономики.

Великобритания е изправена пред нарастващ бюджетен дефицит, ръст на безработицата и по-високи данъци след спасяването на четири банки, като само спасяването на RBS струваше на правителството 45.5 млрд. паунда.

Последиците са още по-тежки в Исландия, която трябваше да търси спешна помощ от Международния валутен фонд, след като банковата система на страната се срина. Исландия в момента се опитва да излезе от най-голямата рецесия сред развитите световни икономики, според МВФ, след като фондовият пазар в страната се срина с 98%.

Европейските правителства са предоставили общо 5.3 трлн. долара помощи на банките в последните две години.

Спасените банки са деветте най-зле представящи се компании в индекса 64- членния Bloomberg European Banks Index, откакто Lehman Brothers подаде заявление за фалит на 15 септември 2008 г. Акциите на RBS са се обезценили с 85%, като това е най-големият спад. Пазарната стойност на Lloyds е намаляла с 63%, понижението при Commerzbank е от 58%, докато Dexia е загубила 43% от пазарната си капитализация. За сравнение индексът пада с 18% за периода.

В САЩ обмислят мерки, които ще дадат право на регулаторните органи да разделят добре работещи и капитализирани компании, чийто размер е заплаха за икономиката.

Петте най-големи щатски банки Bank of America, JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo и Goldman Sachs са имали 8.3 трлн. долара активи към 30 септември, или 60% от БВП. Сумата също така е с 2.5 трлн. долара повече от активите на петте най-големи финансови компании през 1999 г.

Петте най-големи банки във Великобритания HSBC Holdings, Barclays, RBS, Lloyds и Standard Chartered разполагат с 6.1 трлн. паунда активи, или около четири пъти повече от БВП на страната. Петте най-големи британски банки са разполагали с 1.2 трлн. паунда.