В края на 2009 г., както и през цялата година, банковата система запази стабилни финансовите си параметри. Капиталовата позиция, измерена чрез показателя за адекватност на капитала, е 17.04%, като формираният капиталов буфер е в размер на 2.754 млрд. лв.

В края на декември размерът на класифицираните и просрочени кредити е 13.64% от общата сума на брутните кредити в системата.

Данните са в рамките на прогнозираните от БНБ нива и далеч под песимистичните очаквания за качеството на портфейлите на банковата система. Делът на кредитите с просрочие над 90 дни е 6.42%.

Проактивното поведение на банките в съчетание с антицикличната рамка на БНБ позволиха запазване на високо ниво на покритие на класифицираните кредити с провизии, като при експозициите с просрочие над 90 дни то е 83% - фактор, гарантиращ допълнителна защита от кредитния риск в системата.

Формираната в края на декември неодитирана печалба е в размер на 780 млн. лв., която, макар и по-ниска спрямо декември 2008 г., осигурява допълнителен ресурс за подкрепа на капитала.

На нейна база се гарантира възвращаемост на активите на системата на нива над средните за повечето банкови системи в ЕС. Ликвидността се запази стабилна, като коефициентът на ликвидните активи е 21.90% (при 21.71% към декември 2008 г.).

Общата сума на активите на банковия сектор към края на декември е 70.9 млрд. лв. Спрямо края на 2008 г. е отчетен растеж с 1.9% (1.3 млрд. лв.), формиран основно през последното тримесечие на 2009 г.

Петте най-големи банки за една година увеличават пазарните си позиции с близо един процентен пункт до 58% от общите активи на системата.

В рамките на годината намаление е отчетено в портфейлите с ценни книжа и в паричните средства, като в края на декември техният дял представлява съответно 6.4% и 9% от балансовото число на системата.

Същевременно най-големият балансов агрегат - кредитите и авансите, се увеличава и достига 81.5% от активите. Брутните кредити и аванси са 59.9 млрд. лв., от които 54.7% са кредити на корпоративни клиенти, а 31.2% - експозиции на дребно.

За една година брутните кредити в системата се увеличават с 2.9 млрд. лв. (5.1%). Кредитите за населението нарастват с 1.3 млрд. лв. и отчитат по-висок годишен темп (7.5%), повлиян и от извършени обратни покупки на кредитни портфейли. Потребителският и жилищно-ипотечният сегмент се увеличават с близки по размер обеми, но регистрираният темп на нарастване при ипотечните кредити е по-висок.

Кредитите на предприятия отбелязват годишен растеж с 0.8 млрд. лв. (2.6%), а вземанията от кредитни институции - с 0.7 млрд. лв. (9.7%).

Размерът на привлечените средства в банковата система се запазва в годишен план и възлиза на 60.8 млрд. лв. Намалението при кредитните институции и институциите, различни от кредитни, е напълно компенсирано от увеличението на депозитите от граждани и домакинства (2.7 млрд. лв., 12%). Делът на ресурса от нерезиденти не търпи съществена промяна и възлиза на 28.4% от общата сума на привлечените средства.