През август кредитните институции се придържат към модела си на поведение, който гарантира съхраняване на стабилността на банковата система, информират от БНБ.

Запазва се доверието в банковия сектор и отделните кредитни институции. Това намира израз в по-нататъшния растеж на привлечените средства, които достигат 65.3 млрд. лв. (нарастване с 0.6%, или 358 млн. лв. спрямо предходния месец).

Съществен принос има ресурсът от институции, различни от кредитни, който е увеличен с 1.7%. Продължава устойчивият растеж на депозитите от граждани и домакинства. С месечното им увеличение с 0.8% (240 млн. лв.) техният дял в общия размер на привлечените средства в системата нараства до 46%.

Ликвидността на банковата система остава висока, като съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите вече е 26.05% (при 25.17% в края на юли). През месеца се забавя темпът на растеж на класифицираните активи.

Реализираните месечни лихвени и нелихвени приходи превишават оперативните разходи (включително и за обезценка) и в резултат на това печалбата на банковия сектор се повишава с 63 млн. лв. до 439 млн. лв.

Общата сума на активите на системата нараства с 638 млн. лв. до 76.3 млрд. лв. поради увеличения привлечен ресурс и капитал. През месеца е регистриран растеж на паричните средства - 430 млн. лв. (6.1%) и на портфейлите с ценни книжа - 192 млн. лв. (3.5%). Запазва се резидентната структура на дълговите инструменти - над ¾ от тях са от местни емитенти.

Намаление е отчетено при вземанията от кредитни и некредитни институции. През август брутните кредити (без тези за кредитни институции) нарастват със 190 млн. лв. (0.4%).

Определящ е растежът в корпоративния сегмент - 0.5% (187 млн. лв.).

Незначителното увеличение в експозициите на дребно е резултат от нарастването на жилищните ипотечни и потребителските заеми (с около 0.1% и за двата сегмента).

Спрямо юли размерът на балансовия капитал се увеличава с 2.2% (221 млн. лв.) и възлиза на 10.3 млрд. лв. През месеца нараства доходът от текущата година, допълнен от растежа на емитирания капитал (22 млн. лв.) и резервите (137 млн. лв.).