Активите на банковата ни система - над 76 млрд. лв.

895
Активите на банковата ни система - над 76 млрд. лв.

През август кредитните институции се придържат към модела си на поведение, който гарантира съхраняване на стабилността на банковата система, информират от БНБ.

Запазва се доверието в банковия сектор и отделните кредитни институции. Това намира израз в по-нататъшния растеж на привлечените средства, които достигат 65.3 млрд. лв. (нарастване с 0.6%, или 358 млн. лв. спрямо предходния месец).

Съществен принос има ресурсът от институции, различни от кредитни, който е увеличен с 1.7%. Продължава устойчивият растеж на депозитите от граждани и домакинства. С месечното им увеличение с 0.8% (240 млн. лв.) техният дял в общия размер на привлечените средства в системата нараства до 46%.

Ликвидността на банковата система остава висока, като съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите вече е 26.05% (при 25.17% в края на юли). През месеца се забавя темпът на растеж на класифицираните активи.

Реализираните месечни лихвени и нелихвени приходи превишават оперативните разходи (включително и за обезценка) и в резултат на това печалбата на банковия сектор се повишава с 63 млн. лв. до 439 млн. лв.

Общата сума на активите на системата нараства с 638 млн. лв. до 76.3 млрд. лв. поради увеличения привлечен ресурс и капитал. През месеца е регистриран растеж на паричните средства - 430 млн. лв. (6.1%) и на портфейлите с ценни книжа - 192 млн. лв. (3.5%). Запазва се резидентната структура на дълговите инструменти - над ¾ от тях са от местни емитенти.

Намаление е отчетено при вземанията от кредитни и некредитни институции. През август брутните кредити (без тези за кредитни институции) нарастват със 190 млн. лв. (0.4%).

Определящ е растежът в корпоративния сегмент - 0.5% (187 млн. лв.).

Незначителното увеличение в експозициите на дребно е резултат от нарастването на жилищните ипотечни и потребителските заеми (с около 0.1% и за двата сегмента).

Спрямо юли размерът на балансовия капитал се увеличава с 2.2% (221 млн. лв.) и възлиза на 10.3 млрд. лв. През месеца нараства доходът от текущата година, допълнен от растежа на емитирания капитал (22 млн. лв.) и резервите (137 млн. лв.).

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

фонтенбло
# 0
09:10 | 1 October 2011
И а имаш блестяща кредитна история с нищо не се различаваш.А хора допринасяли до фалит на банки се ползват все още с доверие.
Дървар
# 1
09:10 | 1 October 2011
Най-после някой да светне лампата в това мазе и да се види какво има. Значи пари има. Но от страх да не се изтърве положението, не смеят да ги дават за развитие на икономиката от когото и да било. А само на "нашите". Щото те са най-кадърните на света. Другите са само едни данъкоплатци.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg