През първия месец на 2008 г. общата сума на активите на банковата система отбелязва спад под влияние на сезонни фактори. През януари балансовото число на системата се редуцира с 2.1 млрд. лв. до 57 млрд. лв. след засилената банкова активност в края на 2007 г.

През анализирания месец най-голямо абсолютно намаление е налице в кредитите и вземанията (включително финансов лизинг) и в паричните средства и парични салда при централни банки. Спад е отчетен и в два от портфейлите с ценни книжа – при финансовите активи на разположение за продажба и при тези, държани за търгуване.

Динамиката на балансовите активи е определена от измененията при петте най-големи кредитни институции. Отчетеното намаление при банките от първа група води до леко свиване на техния дял в балансовото число на банковата система и в края на януари той е 55.9%. В сравнение със същия месец на миналата година активите на банковия сектор се увеличават с 15.7 млрд. лв. (38.2%), показват данни на БНБ.

Брутните кредити и аванси отчитат месечно намаление с 2.1% и възлизат на 44.9 млрд. лв. След декемврийския пик на кредитите и авансите към кредитни институции в края на януари те намаляват до 6.3 млрд. лв.

Към 31 януари 2008 г. кредитите и авансите на корпоративни клиенти в баланса на банковия сектор са с брутна стойност 24.6 млрд. лв. (месечно нарастване с 1.3%). Експозициите на дребно в системата са 13.3 млрд. лв., като спрямо декември потребителските кредити са увеличени с 2.9%, а жилищните ипотечни заеми – с 2.6%. Качеството на кредитите остава добро.

Спрямо декември 2007 г. е регистрирано слабо намаление на абсолютния размер на класифицираните експозиции. Влияние оказва и обстоятелството, че клоновете на чуждестранни банки вече не участват в обхвата на агрегираните данни за класифицираните експозиции.

От 1 януари 2008 г. е облекчен режимът на надзорната отчетност по отношение на кредитните институции, лицензирани в друга държава-членка или със седалище в трета държава, които извършват дейност в България чрез клон.

Финансовите пасиви, отчитани по амортизирана стойност (привлечените средства), през януари намаляват с 2.2 млрд. лв., а спрямо същия период на миналата година нарастват с 13.9 млрд. лв. (38.5%).

Месечното намаление произтича от редукцията на ресурса от кредитни институции с 1.4 млрд. лв., както и на този от институции, различни от кредитни, с 1.1 млрд. лв. За разлика от тях депозитите от граждани и домакинства отбелязват увеличение (1.4%) и в края на януари са най-значимият ресурсен източник с 38.5% дял в общата сума на привлечените средства в системата.

Към 31 януари 2008 г. балансовият агрегат общо капитал възлиза на 6.3 млрд. лв. През месеца банковата система реализира печалба в размер на 111 млн. лв.