Активите на банковата система нараснаха с 2.2 млрд. лв. за месец

560
Активите на банковата система нараснаха с 2.2 млрд. лв. за месец

През август общата сума на активите на банковата система нараства с 2.2 млрд. лв. (3.4%) и в края на месеца достига 69.1 млрд. лв. Най-голям принос за месечното нарастване има групата на средните и малките банки, съобщи БНБ.

На ниво система увеличение е налице в кредитите и авансите, паричните средства и при ценните книжа. Спрямо 31 август 2007 г. активите на банковия сектор нарастват с 18.5 млрд. лв. (36.6%). Пазарният дял на петте най-големи кредитни институции леко се понижава и към 31 август 2008 г. е 57.1%.

Кредитите и авансите възлизат на 54.5 млрд. лв., като отбелязват месечен растеж с 3.4% в резултат от увеличението на всички сегменти на портфейла. През август най-голямо процентно и абсолютно нарастване е налице при вземанията от кредитни институции, дължащо се на активността на няколко банки.

Кредитите на предприятия се увеличават с 2.4% и са втори по значимост в месечното нарастване на кредитите и авансите. Експозициите на дребно отчитат по-нисък темп на нарастване – 1.8%, обусловен от динамиката при потребителските кредити. Спрямо август 2007 г. общата сума на корпоративните кредити и на експозициите на дребно отбелязва растеж с 49.1%. През текущия месец обезценката на кредитите от двата сегмента на портфейла нараства с 2.5%.

Привлечените средства през август се увеличават с 3.3%, като отчетеният темп е сходен с този на активите. В нарастването най-голям принос има ресурсът от кредитни институции, който се увеличава с 1034 млн. лв. Депозитите от граждани и домакинства нарастват с 563 млн. лв., а ресурсът от институции, различни от кредитни – с 333 млн. лв. В края на август депозитите на населението остават най-големият ресурсен източник с дял от 36% в общия размер на привлечените средства в банковата система.

През месеца балансовият агрегат общо капитал нараства със 155 млн. лв. (2.2%) в резултат от увеличението на дохода от текущата година. За една година позицията общо капитал нараства с 37.3%.

За осемте месеца на 2008 г. натрупаната печалба на банковия сектор е в размер на 994 млн. лв., или с 250 млн. лв. (33.6%) по-висока от отчетения резултат към 31 август 2007 г.

Нивото на ликвидността в банковата система в края на август показва достатъчно покритие на привлечения ресурс, коментират от БНБ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg