В края на май общата сума на активите на банковата система е 62.1 млрд. лв., става ясно от данни на БНБ.

В рамките на месеца балансовото число нараства с 1.4%, а в сравнение с май 2007 г. – с 38.4%. Основен носител на месечното увеличение са кредитите и вземанията (включително финансов лизинг), които нарастват с 3%. През май е отчетено намаление в паричните средства и парични салда при централни банки, в портфейлите с ценни книжа, държани за търгуване; за продажба и до падеж. Няма съществена промяна по отношение на пазарния дял на петте най-големи кредитни институции и в края на май той е 56.6% от активите на банковата система.

През май брутните кредити и аванси се увеличават във всички сегменти (с изключение на кредитните институции), като спрямо същия период на миналата година агрегираната позиция нараства с 40.2%. Кредитите на предприятия отчитат месечен растеж с 3.4%, а експозициите на дребно се увеличават с 3.8%. За същия период специфичните провизии за загуба от обезценка на експозициите на дребно нарастват с 4.3%, а в корпоративния сегмент – с 1.5%.

В края на май привлечените средства в банковата система възлизат на 54.5 млрд. лв. През месеца те нарастват с 1.3%, а за една година – с 38.3%, като отчетените темпове са близки до тези на активите. През май банковите активи са финансирани главно с нарастването на средствата, привлечени от институциите, различни от кредитни, които в рамките на месеца се увеличават с 4%.

Депозитите от граждани и домакинства отбелязват по-слаб растеж, но остават основен източник на финансиране с дял от 37.4% в привлечените средства. В края на май ресурсът, привлечен от резиденти, представлява 75.6% от общия размер на привлечените средства в банковата система, а този от нерезиденти – 24.4%.

Балансовият агрегат общо капитал се увеличава с 0.9%. Месечното изменение е резултат от нарастването на емитирания капитал и дохода от текущата година и същевременния спад на резервите (включително неразпределените печалби). За периода май 2007 г. – май 2008 г. растежът на капитала на системата (43.3%) е по-висок от този на активите.

Към 31 май 2008 г. печалбата на банковата система е в размер на 588 млн. лв., или с 52.1% повече спрямо същия период на 2007 г.