В края на септември банковата система остава стабилна, а основните показатели сочат, че финансовото състояние на кредитните институции у нас е добро. Общата сума на активите на банковия сектор достига 69.3 млрд. лв., като спрямо юни 2008 г. е отбелязано нарастване с 3.6 млрд. лв. (5.5%).

През последния месец банките предприеха действия за задържане темпа на растеж в резултат от въздействието на негативните тенденции на международните финансови пазари. В рамките на третото тримесечие на 2008 г. най-голямо абсолютно увеличение е налице в кредитите и авансите, паричните средства и във финансовите активи на разположение за продажба. За периода септември 2007 г. - септември 2008 г. балансовото число на системата се увеличава със 17.4 млрд. лв. (33.6%).

През третото тримесечие на 2008 г. петте най-големи кредитни институции леко засилват пазарния си дял и към 30 септември 2008 г. той е 57.8%.

Брутните кредити и аванси отбелязват тримесечен растеж с 6.3%. При два от сегментите (кредитни и некредитни институции) е отчетено намаление. Кредитите на предприятия се увеличават със 7.2% и формират най-съществения обем в нарастването на кредитите и авансите. При експозициите на дребно темпът на нарастване е по-висок (8.5%, главно поради изпреварващия растеж на жилищните ипотечни кредити (9.6%). Качеството на кредитите е добро - делът на редовните експозиции остава висок, а нивото на необслужваните кредити в системата се запазва ниско (около 2%).

В рамките на една година общата сума на корпоративните кредити и експозициите на дребно се увеличава с 47.7%, като тенденцията е към спад в темпа.

През тримесечието привлечените средства се увеличават с 5%. Депозитите на граждани и домакинства нарастват с 1.298 млрд. лв. и регистрират растеж от 6.2%, който е с 0.7 пр.п. по-висок от този на активите. В края на септември депозитите на населението запазват водещата си роля на основен ресурсен източник, с 36.4% дял в общия размер на привлечените средства в банковата система.

През третото тримесечие балансовият агрегат общо капитал също се увеличава с темп, който е по-висок от отчетения при кредитите и авансите. Растежът с 601 млн. лв. (8.6%) е формиран от увеличението на дохода от текущата година и на емитирания капитал. За последните 12 месеца позицията общо капитал нараства с 34.9%.

Регулаторният капитал показва наличието на достатъчен буфер, способен да посрещне евентуални рискове, свързани с глобалните процеси. В края на септември 2008 г. нивото на общата капиталова адекватност на системата е 14.35% (при 12% регулаторен минимум за България и 8% за повечето европейски държави-членки).

Стабилна остава и доходността на банковата система. За деветте месеца на 2008 г. секторът реализира печалба, която е съизмерима с тази за цялата 2007 г. Към 30 септември.2008 г. чистият финансов резултат на банковата система възлиза на 1.1 млрд. лв., с 245 млн. лв. (28.6%) повече от отчетения размер към 30 септември.2007 г.

На фона на острия ликвиден недостиг при други банкови системи в международен аспект показателите за ликвидност на българската банкова система в края на септември остават високи, като към 30 септември 2008 г. коефициентът на ликвидните активи по Наредба № 11 на БНБ е 22.34%. Платежната система функционира нормално, а ликвидните наличности гарантират достатъчно покритие на привлечения от банките ресурс.

Снимка: Profit.bg