Активите на щатската банка IndyMac са били конфискувани от страна на федералните регулаторни органи в петък, след като ипотечния заемодател се потдаде на натиска от страна на свитите кредитни пазари, падащите цени на имотите и все по-големия брой лоши ипотеки.

Операциите на IndyMac са прехвърлени на Федералната корпорация за гарантиране на влоговете (FDIC), тъй като заемодателя не може да изпълни тегленията от своите вложители.

Клиенти със средства в банката са били ограничени да теглят пари чрез банкомати през уикенда, да използват дебитни карти, както и да извършват всякакви операции, съобщават регулаторите.

Други банкови услуги, като онлайн банкиране и банкиране телефона са планирани да бъдат възстановени от понеделник.

Новината за провала на заемодателя дойде в същия ден в който финансовите пазари се потопиха, като инвеститорите се чудеха дали правителството ще трябва да спаси ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac.

Акциите на Fannie и Freddie паднаха до 17-годишни дъна преди да се възстановят до известна степен. Wall Street все още е убеден, че правителството ще трябва да спаси най-големите ипотечни институции, чийто срив би могъл да нанесе нов удар на вече зациклилата щатска икономика.

От FDIC изчисляват, че поглъщането на IndyMac би струвало между 4 и 8 милиарда щатски долара.

IndyMac има активи на стойност 32.01 милиарда долара към 31 март.

Клиенти са започнали да теглят средства след 26 юни, когато бе оповестено писмо на сенатора Чарлз Шумер, подтикващо няколко банкови регулаторни агенции да предприемат стъпки за предотвратяване на колапс на IndyMac.

През следващите 11 дни вложители са изтеглили повече от 1.3 милиарда долара, заявяват регулаторите.

В FDIC планира да отвори банката в понеделник, както IndyMac Federal Bank, FSB.

Към 31 март IndyMac има общо депозити на на стойност от 19.06 милиарда долара.

Депозитите на вложителите са застраховани до 100 000 долара. Около 10 000 от вложителите са със средствата над този лимит, или влогове за общо 1 млрд. долара потенциално незастраховани финансови средства, заявяват от FDIC.

Агенцията заяви, че ще плати на необезпечените вложители авансово сума равна на половината от неосигурените сума.