Активите на три родни банки растат с над 1 млрд. лв. за година

3687
Активите на три родни банки растат с над 1 млрд. лв. за година

Две български банки имат активи за над 10 млрд. лв., а три от представените в страната 27 институции са отчели нарастване на управляваните средства с над 1 млрд. лв. за последните 12 месеца.

Данни на Българска народна банка към 30 септември сочат, че Уникредит Булбанк и Банка ДСК са най-големите банки в България. Активите на двете институции достигат 17.9 и 11.6 млрд. лв.

Съвкупно, това представлява 29.5 млрд. лв., или около 1/3 от активите на банковата система в страната, достигнали рекордните 89.8 млрд. лв.

Спрямо година по-рано активите на банките в страната растат с повече от 4.3 млрд. лв. Или иначе казано – големите банки стават все по-големи.

Едва три от банките са добавили повече от 1 млрд. лв. активи за последните 12 месеца. Освен Уникредит Булбанк и Банка ДСК, отчели ръст от респективно 1.48 млрд. лв. и 1.189 млрд. лв., тук попада и Пощенска банка.

Три родни банки с над 100 млн. печалба за 9 месеца 13 от банките имат печалба от над 10 млн. лв.

Петата по-големина банка в страната финализира покупката на Алфа Банк България в началото на годината, с което повиши активите си до настоящите 6.56 млрд. лв.

Първа инвестиционна банка и Обединена Българска банка продължават да са третата и четвърта по големина банки у нас. Активите им са съответно 8.57 млрд. лв. и 7.146 млрд. лв.

Справка на Profit.bg сочи, че топ 5 на банките в страната управляват 57.69% от активите на банковата система спрямо 56.67 на сто за преди година.

В топ 10 попадат още Райфайзенбанк с активи за 6.3 млрд. лв., SG Експресбанк с 5.6 млрд. лв., както и Централна кооперативна банка (4.8 млрд. лв.), СИБАНК и Банка Пиреос, управляващи респективно 2.89 и 2.87 млрд. лв.

Сериозен ръст се отчита в последните 12 месеца в активите на Обединена Българска банка (710 млн. лв.).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg