Европейските столици дават вече първи сигнали за съживяване на пазара на недвижими имоти и се наблюдават тенденции на повишение на търсене на жилища, отчетоха от имотната агенция ERA на специална пресконференция.

Отчита се увеличаване на търсенето в почти всички пазари, където оперира ERA Европа. Предвид на несигурните темпове обаче 2010, подобно на и 2009, ще е годината на купувача.

Тенденцията на свиване на сделките намалява, а в някои европейски столици се наблюдава и повишение. От началото на годината в София сделките са се повишили с 3% през първото полугодие.

Дори в столиците на Ирландия и Гърция вече има данни за съживяване на пазара на жилища, допълниха от ERA.

Пазарът на жилищни имоти и на този етап продължава да функционира и не е замръзнал предвид икономическата ситуация. Разбира се, наблюдават се и периоди на затишие, но ръстовете и спадовете са нещо нормално за всеки един пазар и се наблюдава цикличност.

Според статистиката на ERA от шестнадесет развити пазари на имоти се наблюдава ясен възходящ тренд при ценовия индекс. Основната причина за това е, че урбанизираните територии са лимитирани, а населението нараства.

В София населението по неофициални данни е около 2 млн. души. Към това трябва да се добави и факта, че за българина собствеността на имот е едно от най-важните неща.

Ако в Европа собствеността е показател за статус, то у нас това не е точно така. 94% от имотите се обитават от собствениците си, едва 8% се отдават под наем. 5% са отдадените под наем жилища.

Едва 8% от имотите са с ипотечен дълг, което сочи ясно, че пазарът на имоти е по-малко рисков. Въпреки финансовите затруднения на българските семейства, тази ниска задлъжнялост съдейства за справяне с неприятната икономическа ситуация.

Средно 2.34 лица обитават едно жилище. Това е базирано на база последното преброяване от 2008, според което 1.270 хил. са жителите на столицата. Според данни на НСИ общият брой жилища е малко над 535 хиляди.

В София преобладават по-малките апартаменти, като напълно логична е тенденцията на търсене именно на такива. Най-голям е броят на 2-стайните жилища, следвани от 3-стайните и едностайните.

В последната една година строителните предприемачи преминаха през много трудности и реализираха сериозни загуби. Но се наблюдава възобновяване на строителната дейност последните месеци.

Може да се каже, че обновяването на жилищния фонд на София ще продължи. Броят на новоизградените сгради в последни 5 години е 14 318. Този брой не е чак толкова голям, ако сравним с новозаселилите се хора, коментираха от ERA.

Жилищният фонд в цялата страна е 3.8 млн. жилища. Жилищните сгради в София са 98 хил. Най-голям е процентът на тухлените - 80 000, следвани от стоманобетонните -13 000.

През последната година в София се наблюдава тенденция на повишено търсене и недостиг на жилища с добра локация и инфраструктура с добри параметри и обявени на пазарна цена - това са основните желания на купувача.

Имотите, които се предлагат до голяма степен са надценени имоти, които се предлагат от миналата година. Това създава илюзия за засилено предлагане сред потребителите.

Ако се обърнем към порталите на недвижими имоти, видимо има голямо предлагане, но това са едни и същи имоти, маркетирани по различен начин.

На пазара има голям процент незавършени имоти с неясен срок на завършване, които също се предлагат заедно с останалите.