Активизиране на имотния сегмент

2057
Активизиране на имотния сегмент

Европейските столици дават вече първи сигнали за съживяване на пазара на недвижими имоти и се наблюдават тенденции на повишение на търсене на жилища, отчетоха от имотната агенция ERA на специална пресконференция.

Отчита се увеличаване на търсенето в почти всички пазари, където оперира ERA Европа. Предвид на несигурните темпове обаче 2010, подобно на и 2009, ще е годината на купувача.

Тенденцията на свиване на сделките намалява, а в някои европейски столици се наблюдава и повишение. От началото на годината в София сделките са се повишили с 3% през първото полугодие.

Дори в столиците на Ирландия и Гърция вече има данни за съживяване на пазара на жилища, допълниха от ERA.

Пазарът на жилищни имоти и на този етап продължава да функционира и не е замръзнал предвид икономическата ситуация. Разбира се, наблюдават се и периоди на затишие, но ръстовете и спадовете са нещо нормално за всеки един пазар и се наблюдава цикличност.

Според статистиката на ERA от шестнадесет развити пазари на имоти се наблюдава ясен възходящ тренд при ценовия индекс. Основната причина за това е, че урбанизираните територии са лимитирани, а населението нараства.

В София населението по неофициални данни е около 2 млн. души. Към това трябва да се добави и факта, че за българина собствеността на имот е едно от най-важните неща.

Ако в Европа собствеността е показател за статус, то у нас това не е точно така. 94% от имотите се обитават от собствениците си, едва 8% се отдават под наем. 5% са отдадените под наем жилища.

Едва 8% от имотите са с ипотечен дълг, което сочи ясно, че пазарът на имоти е по-малко рисков. Въпреки финансовите затруднения на българските семейства, тази ниска задлъжнялост съдейства за справяне с неприятната икономическа ситуация.

Средно 2.34 лица обитават едно жилище. Това е базирано на база последното преброяване от 2008, според което 1.270 хил. са жителите на столицата. Според данни на НСИ общият брой жилища е малко над 535 хиляди.

В София преобладават по-малките апартаменти, като напълно логична е тенденцията на търсене именно на такива. Най-голям е броят на 2-стайните жилища, следвани от 3-стайните и едностайните.

В последната една година строителните предприемачи преминаха през много трудности и реализираха сериозни загуби. Но се наблюдава възобновяване на строителната дейност последните месеци.

Може да се каже, че обновяването на жилищния фонд на София ще продължи. Броят на новоизградените сгради в последни 5 години е 14 318. Този брой не е чак толкова голям, ако сравним с новозаселилите се хора, коментираха от ERA.

Жилищният фонд в цялата страна е 3.8 млн. жилища. Жилищните сгради в София са 98 хил. Най-голям е процентът на тухлените - 80 000, следвани от стоманобетонните -13 000.

През последната година в София се наблюдава тенденция на повишено търсене и недостиг на жилища с добра локация и инфраструктура с добри параметри и обявени на пазарна цена - това са основните желания на купувача.

Имотите, които се предлагат до голяма степен са надценени имоти, които се предлагат от миналата година. Това създава илюзия за засилено предлагане сред потребителите.

Ако се обърнем към порталите на недвижими имоти, видимо има голямо предлагане, но това са едни и същи имоти, маркетирани по различен начин.

На пазара има голям процент незавършени имоти с неясен срок на завършване, които също се предлагат заедно с останалите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nikola Shwarz
# 0
13:07 | 27 July 2010
Едва 8% от имотите са с ипотечен дълг, което сочи ясно, че пазарът на имоти е по-малко рисков. Въпреки финансовите затруднения на българските семейства, тази ниска задлъжнялост съдейства за справяне с неприятната икономическа ситуация.-------------САмо в това изречение има доста лъжи!!!!!,Малко ипотечни кредити значи че пазара е монополен и неразвит, значи че има голяма несигурност у хората и голама беднотия!!!!КАКво справяне , няма средна класа затова спада при нас е катастрофален!!!!!, били ли сте на работа в чужбина защото аз съм бил там хората имат относителн о спокоиствие и сигурност,, там и необразования има къща и живее добре има кола ходи на ваканция!!!!!България е смеска по всички показатели и е на светлинни години от цивилизования свят!!!!!!+
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg