В знак че дори и по-богатите потребители усещат удара на кредитната криза, American Express обяви спад в печалбата за второто тримесечие, поради заделени пари за покриване на лоши заеми в портфейла.

Издателят на кредитни карти, известен с това, че обслужва американския елит, заяви късно в понеделник, че неговата печалба е намаляла с 38%, доста под очакванията на Wall Street.

Последиците от отслабване икономика са очевидни, дори и сред тези с отлично кредитно досие.

Акциите на дружеството паднаха с 4.65 долара, или 11.4%, до 36.25 долара в следборсовата търговия. Те са със спад от около 21% за годината.

За периода, приключил на 30 юни, American Express докладвани нетна печалба от 653 млн. щатски долара, или 56 цента на акция, в сравнение с 1.06 млрд., или 88 цента на акция година по-рано. Анализаторите очакваха доход от 83 цента на акция.

Резултатите включват 374 млн. долара допълнение към кредитните резерви, което е отражение на високи кредитни загуби, както и очакванията за нови отписвания през третото и четвъртото тримесечие.

Шефовете на American Express заявяват, че компанията е започнала да забелязва проблеми, дори и сред картодържателите с кредитен рейтинг в диапазона от 650 до 750, и тези, които притежават ипотеки върху множество имоти. Като общо правило, тези с кредитен рейтинг над 650 получават най-ниските лихвени проценти.

Тримесечните приходи нарастват 8% до $ 7,48 млрд. евро, малко под анализаторската оценка от 7.6 млрд. долара.