Акциите на щатската инвестиционна банка Citigroup Inc. поевтиняха под психологическото ниво от 5 долара за брой до най-ниското си ниво от 15 години насам въпреки решението на принца на Саудитска Арабия да увеличи дела си в компанията.

Принц Алуалийд бин Талал, дългосрочен инвеститор в щатската финансова институция обяви, че ще увеличи дела си в банката до 5% на фона на настоящото си участие от под 4%. Това обаче не бе достатъчно на инвеститорите, за да не продават акции от компанията.

Принцът изрази още пълната си подкрепа на настоящия мениджмънт на компанията, включително и за изпълнителния директор на компанията - Викрам Пандит, който е на поста по-малко от година.

Не е ясно дали принцът ще закупи новоиздадени акции, или ще направи това от настоящи акционери във финансовата компания. Инвестицията се очаква да възлезе на около 350 млн. долара въз основа на настоящите цени на компанията.

За последните четири тримесечия загубите на Citigroup са възлезли на над 20 млрд. долара, което е до голяма степен в основата на понижаващата се пазарна капитализация на една от последните щатски инвестиционни банки.

Понижението на акциите на компанията също така повдига въпроса дали тя ще има нужда от още свежи ресурси, за да не изпадне в несъстоятелност.

Вчера акциите на компанията отбелязаха понижение от 1.69 долара, или 26% до ниво от 4.71 долара за брой, което бе и най-ниската им стойност от февруари 1993 година насам.

От началото на годината акциите й са се понижили с около 84%, а от постигната им през декември 2006 година рекордна стойност, загубата им възлиза на 92%.

Влошаващата се финансова криза и състоянието на финансовия сектор са други фактори, които предопределят спада в акциите на компанията.