Акциите на европейските банки отчетоха най-големите поскъпвания от почти шест години насам, водени от Dexia SA и UBS AG, вследствие на спекулациите, че спасяването на ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac от страна на щатското правителство ще стабилизира ипотечния пазар, пише Bloomberg.

Цената на книжата на Dexia скочи с 14%, до 11.28 евро, до 10:45 часа в Брюксел, докато книжата на най-голямата швейцарска банка UBS се оскъпиха с 12%, до 25.18 швейцарски франка за брой (22.41 долара). Индексът Bloomberg Europe Banks and Financial Services добави 7.2%, което е най-голямото му увеличение от октомври 2002 г.

Правителството на САЩ обяви вчера, че ще поеме контрол над Fannie Mae и Freddie Mac, след като най-големият скок в броя на лошите ипотечни кредити от три десетилетия насам заплаши да срине двете компании, които съставляват почти половината от щатския пазар за жилищни кредити.

Цените на акциите на европейските застрахователи също нараснаха, водени от Axa SA, чиито книжа се оскъпиха с 12%, до 23.77 евро за брой в Париж и Swiss Reinsurance Co (+7.5, до 70.1 франка за брой). Индексът Bloomberg Europe 500 Insurance нарасна с 5.5%.

Министерството на финансите на САЩ може да закупи специален клас акции на Fannie Mae и Freddie Mac на стойност до 100 млрд. долара. Също така ще бъде предоставено краткосрочно финансиране на двете ипотечни компании и на 12 федерални банки и ще закупи на пазара дългови инструменти, обезпечени с ипотечни заеми.

Акциите на шотландската Royal Bank of Scotland (RBS), втората най-голяма банка във Великобритания, се оскъпиха с 12%, преди компютърни проблеми да преустановят търговията на Лондонската фондова борса. Книжата на третата най-голяма банка в Обединеното кралство - Barclays Plc, скочиха също с 12%, докато тези на HBOS, която е най-големият ипотечен кредитор на Острова, се оскъпиха с 13%.