Акциите на най-големият кредитор в Италия UniCredit отвориха с 40% надолу от цената в петък, поради старта на увеличението на капитала на банката от днес.

UniCredit трябва да набере 7.5 млрд. евро свеж ресурс.

Инвеститорите, купили книжа на банката до петък, 6 януари, получиха право за всяка стара акция да запишат 2 нови по 1.943 евро. От днес се търгуват и самите права за записване на новите акции на банката.

Тази сутрин акциите й отвориха при цена от 2.68 евро, след като в петък затвориха на нива около 4 евро за брой. Търговията бе прекъсвана 3 пъти за час, поради волатилността. Акциите отчетоха дъно при 2.40 евро, като в момента се търгуват на нива около 2.44 евро.

През миналата седмица акциите на UniCredit загубиха 37% от стойността си за 3 дни, след като от банката обявиха условията по увеличението на капитала. Предложеният дисконт от 69% спрямо пазарната цена преди обявлението изненада инвеститорите, които впоследствие подложиха на разпродажби акциите на финансовата институция.

Шефът на UniCredit Федерико Гицони в събота коментира пред италианската преса, че е бил изненадан от пазарната реакция, но според него тя е поради технически причини. Той добавя, че е уверен в успеха на емисията.

Допълнителен натиск върху книжата миналата седмица оказа информацията, че само 24% от емисията ще бъде записана от настоящите големи акционери.

Спадът на UniCredit повлече книжата останалите големи европейски банки, които трябва да наберат 115 млрд. евро до юни месец, за да отговорят на новите капиталови изисквания.

* Към 17.30 часа цената на акциите на UniCredit е 2.25 евро.