Изпълнителният директор на UniCredit Федерико Гицони се опита да вдъхне увереност на инвеститорите във връзка увеличението на капитала на банката, но акциите на италианския кредитор продължиха да падат във втори ден.

Книжата на най-голямата италианска банка по активи вчера паднаха с 14.45%, след като UniCredit обяви, че ще предложи новите акции с дисконт от 69% спрямо настоящата цена.

Днес акциите падат с нови над 10%, след което последва временно спиране на търговията. След възстановяването й, пониженията продължават.

Гицони заявява пред италианската преса, че е уверен, че пазарът ще запише почти изцяло емисията – най-голямата за европейска банка от повече от година.

Натиск върху книжата вчера оказа информацията, че само 24% от емисията ще бъде записана от настоящите големи акционери. Също така Blackrock е намалил участието си в банката от 4% до 1.7 на сто.

Набирането на капитал ще протече от 9 до 27 януари, като срещу всяка стара акция могат да бъдат записани 2 нови при цена от 1.943 евро.

Цената във вторник преди съобщението бе 6.34 евро, като към момента търговията тече на нива около 4.82 евро, или 24% по-ниско.