Акционерите на Борика и Банксервиз приеха единодушно на провелите се днес редовни Общи събрания на двете дружества за преобразуването им чрез сливането им в трето ново дружество. Името на новото дружество е Борика - Банксервиз, с което се цели да се запази в един първоначален период разпознаваемостта със старите дружества, доказали през годините инфраструктурната си значимост за банковата система, извоювали сериозна репутация като партньори и доставчици на продукти и услуги в банковата и финансовата индустрия, се казва в официално прессъобщение.

Процесът по преобразуването започна през февруари 2009 г., когато с официално писмо Съветът на директорите на Банксервиз се обърна към Съвета на директорите на Борика предложение за обсъждане на концепцията за преобразуване на двете дружества. Съветът на директорите на второто дружество се отзова на направеното предложение. Основни мотиви за начало на процес по преобразуването бяха:

В условията на единния пазар в Европейския съюз се засилват процесите на икономическа интеграция. Финансовото посредничество е сред областите с най-висока динамика на интеграционните процеси и конкуренцията.

Изграждането на единната евро платежна зона дава допълнителен тласък на тези процеси в платежните услуги, като в областта на платежната инфраструктура ясно се очертават процесите на консолидация и разширяване на разнообразни форми на сътрудничество.

Оценка на необходимостта от разглеждане на въпроса за стратегическото позициониране на операторите на основните платежни системи в страната в условията на засилваща се конкуренция.

През втората половина на 2009 г., след конкурс, бе възложено на КПМГ България да изготви независими оценки на двете дружества, както и правна и икономическа обосновка за тяхното сливане.

Уставът на новото дружество предвижда то да се развива в условията на чиста пазарна конкуренция и дейността му да носи финансови ефекти за своите акционери. Премахва се „кооперативния подход", при който, за да си участник в платежна система, трябва и да си акционер, въпреки че той и към момента се прилага в много европейски клирингови къщи.

Акционери на дружеството могат да бъдат само БНБ, местни банки, други банки, лицензирани в държави членки на ЕС, които имат право да извършват дейности по чл.2 от Закона за кредитните институции на територията на Република България чрез клон, и банки със седалище в трети държави, които са получили лиценз от БНБ да осъществяват дейност в България чрез клон.

Идентифицираните ползи от сливане на двете дружества са в следните основни направления: интегриране на развитието на платежната инфраструктура; по-висока конкурентоспособност на предлаганите услуги; по-добра финансова позиция и инвестиционен капацитет на новото дружество; ефективно осигуряване на надеждността и сигурността на платежната система; постигане на оперативни синергии; защита на инвестицията на акционерите; адекватна реакция на започналата консолидация на пазара на платежни услуги.

Капиталът на новото дружество е 10.64 млн. лв. и ще има 283 служители. То ще оперира 3 платежни системи с окончателност на сетълмента - БОРИКА - за картови разплащания, БИСЕРА6 - за плащания в лева и БИСЕРА7-EUR за пращания в евро.

Акционери са 28 банки: Българска Народна Банка, УниКредит Булбанк, Първа инвестиционна банка, Обединена българска банка, Банка ДСК, Юробанк И Еф Джи България, Сосиете Женерал Експресбанк, Общинска банка, Централна кооперативна банка, Райфайзенбанк България, СИБАНК, Банка Пиреос България, Корпоративна търговска банка, Интернешънъл асет банк, ТБ Инвестбанк, Алианц Банк България, ПроКредит Банк България, МКБ Юнионбанк, Токуда банк, Емпорики Банк България, Алфа банка - клон България, Българска банка за развитие, БНП Париба С.А., Клон София, Ситибанк Н. А., клон София, ИНГ Банк Н. В., клон София, ЧПБ Тексим, Банка Изток Запад и Те-Дже Зираат Банкасъ А. Ш., клон София.

Предметът на дейност на дружеството включва следните дейности: проектиране, стандартизация, изграждане и опериране на платежни системи за обслужване на клиентски преводи в лева, евро и инициирани с банкови карти; проектиране, стандартизация, изграждане и опериране на авторизационни системи за картови разплащания; изпълнение на междубанкови налични парични преводи; проектиране, стандартизация, изграждане и опериране на оперативна свързаност с местни и международни авторизационни центрове, картови оператори и оператори на платежни системи; предоставяне на допълнителни услуги, свързани с употребата (приложимостта) на банкови карти като персонализиране, активиране, печат и промени на ПИН и др.

В предмета на дейност влиза още: изпитване и одобряване на технически и програмни средства за осигуряване на оперативна съвместимост на оборудването и необходимото ниво на защита срещу неоторизиран достъп; изграждане и опериране на техническа и технологична инфраструктура за обслужване на плащания с банкови карти; разработване, поддържане и опериране на информационни системи и услуги; разработване и поддръжка на софтуерни продукти и услуги; изграждане и доставка на удостоверителни услуги; инженерингови услуги, свързани с монтаж, поддръжка и сервиз на АТМ и ПОС устройства и друга ИТ инфраструктура; обучение на потребители за обслужване и авторизация и плащания чрез банкови карти и други платежни инструменти; търговска и консултантска дейност.

В Съвета на директорите влизат Румен Симеонов, подуправител на БНБ (председател), Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, председател на АББ (зам. председател), Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк (член), Стилиян Вътев, главен изпълнителен директор на ОББ (член), Мартин Заимов, член на Надзорния съвет на SG Експресбанк (член), Момчил Андреев, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк (член), Емил Ангелов, зам. главен изпълнителен директор на Пиреос Банк (член), Георги Константинов, изпълнителен директор на ЦКБ (член), Любомир Цеков (член).

Съветът на директорите определи за изпълнителен директор Любомир Цеков, а за прокурист Александър Станев, досегашен изпълнителен директор на Банксервиз.

КЗК със свое решение № 448 /22.04.2010 г. разреши сливането на двете дружества.

БНБ със свое решение на 3 юни 2010 г. издаде лиценз на новосформиращото се дружество Борика - Банксервиз като оператор на платежни системи, се казва в съобщението.

Сн.: Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, председател на АББ, ще бъде заместник председател на СД на Борика - Банксервиз (Profit.TV)