Смятам, че засегнах сериозни интереси в банковата система и вместо отговор в законовия срок от министър Симеон Дянков - получих арест. Това каза Алексей Петров пред журналисти, преди да влезе в съдебната зала, където ще се гледа мярката му за неотклонение.

Петров посочи, че във времето до ареста си е написал официален документ до министър Дянков, в който е посочил конкретен модел за сваляне на лихвите на банките. Той е посочил високото ниво на лихвите в банките, които са със 7-8% по-високи от ЕС.

Апелативният съд трябва да преразгледа днес наложената мярка "задържане под стража" на Петров и още шестима от задържаните при акцията "Октопод". Софийският градски съд ги остави в ареста като прие, че има достатъчно данни, че Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови - Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков, под ръководството на Алексей Петров, са били част от организирана престъпна група.

Той е обвинен в организиране и ръководене на група за пране на пари, укриване на данъци, склоняване към проституция, както и за причиняване на значителни имуществени вреди, влияние върху длъжностни лица, психологическо и физическо малтретиране и заплахи с убийство.

Бившата барета проговори за пръв път след ареста си и каза, че е играл много роли, но ръководител на престъпна група не е била след тях.

По делото има нови десет свидетели, съобщи вчера градският прокурор. От МВР продължават данъчните проверки на групата на Трактора, както и до къде стигат пипалата на "Октопода" в самото МВР. Междувременно стана ясно, че Алексей Петров е поискал официално среща с американския посланик в София, за да се оплаче от политическа репресия.

Източник: бТВ