Бившият главен изпълнителен директор на Bear Stearns Co Алън Грийнбърг, който наближава 61-вата си година на Уолстрийт, заявява, че моделът на инвестиционното банкиране, сред чиито инициатори е бил и той, си е "отишъл," пише Bloomberg.

"Вече няма Уолстрийт," казва 81-годишният Грийнбърг в интервю. "Този модел просто вече не функционира, тъй като в момента е подвластен на слуховете."

Грийбърг предпочита да остане когато JPMorgan Chase & Co. придобива Bear Stearns през март. Придобиването дойде след като клиенти и кредитори изтеглиха средствата си от банката и я оставиха на ръба на фалита. Вследствие на пазарните слухове, клиентите са изтеглили парите си от Bear Stearns и Lehman Brothers Holdings Inc., сваляйки по този начин цените на акциите, казва Грийнбърг.

Цялостният пейзаж на Уолстрийт се е променил завинаги, смята той. Тази година фалираха Bear Stearns и Lehman, Bank of America Corp закупи Merrill Lynch & Co., а Morgan Stanley и Goldman Sachs Group Inc се трансформираха в банкови холдингови компании.

"Слуховете могат да се породят и да се превърнат в едно самоизпълняващо се пророчество," казва Грийнбърг, който признава, че никога не е бил свидетел дори на нещо подобно на настоящия икономически спад на финансовите пазари.

Финансовите компании по света са отчели 980 млрд. долара намаления на стойността на активи, загуби и провизии от началото на кризата. Повече от 201 000 служители са загубили работата си.

Индексът S&P 500 губи 38% от стойността си от началото на годината. От Министерството на труда на САЩ обявиха, че закритите работни места от началото на годината са 1.91 милиона. Безработицата в страната е нараснала до 6.7%, което е най-високото й ниво от 1993 г. насам.

Компаниите, които се занимават с консултантска дейност в областта на сливанията и придобиванията ще останат на повърхността, тъй като търсенето на независими мнения нараства, смята Грийнбърг.