Най-голямата европейска застрахователна компания - германската Allianz, разсея опасенията, че напрежението на финансовите пазари, породено от фалита на Lehman Brothers, може да осуети планираната продажба на Dresdner Bank. Въпреки това скептицизма относно сделката свали цената на акциите на застрахователя, пише Reuters.

В необичайно за Allianz публично съобщение компанията обяви, че пазарните проблеми няма да попречат на продажбата на Dresdner Bank на Commerzbank, която се очаква да е на стойност около 10 млрд. евро.

Сделката, която ще създаде конкурент на лидера в сектора Deutsche Bank, беше частично породена от ипотечната криза, но в четвъртък трейдърите се опасяваха, че напрежението на пазарите би могло да я провали.

Независимо от факта, че падащата цена на акциите на Commerzbank може да намали сумата, която Allianz ще получи за Dresdner Bank, двете банки не смятат, че това ще е пречка за финализирането на сделката.

Част от продажната цена ще бъде платена на Allianz с повече от 160 млн. акции на Commerzbank, чиято цена е паднала от почти 21 евро по времето на постигането на съгласие за сделката до под 14 евро за брой в момента.

Акциите на Allianz днес губеха 4% до 90.83 евро, докато книжата на Commerzbank се търгуваха с 0.9% нагоре на цена от 13.59 евро.

Има и други препятствия пред финализирането. Продажбата се осъществява на два етапа, като 60% от Dresdner ще преминат във владение на Commerzbank. За да закупи останалия дял Commerzbank ще има нужда да набере средства от акционерите.

Ако те откажат обаче, както са правили в минатото, на Commerzbank ще й бъде нужно повече време, за да приключи сливането и да достигне обещаното намаляване на разходите с почти 2 млрд. евро.

Сливането между Dresdner и Commerzbank има и солидни поддръжници. За Allianz то слага край на болезнената връзка с Dresdner. От Allianz смятаха да предлагат банкови сметки на свои клиенти както и продукти като автомобилно застраховане в клоновете на Dresdner. Вместо това, бяха натрупани загуби за милиарди евро.

Германското правителство също подкрепя създаването на голям конкурент на Deutsche Bank, въпреки че финансовият министър Пеер Щайнбрюк участва по някакъв начин в осъществяването на сделката.