Allied Irish Banks Plc (AIB) планира да продаде 49.9-процентния си дял в Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ), информира ирландският Sunday Business Post, позовавайки се на източник от ирландската банка.

AIB плати 216 млн. евро (67 лв. на акция) на дела си в БАКБ в средата на 2008 г., а стойността му е паднала на 35 млн. евро, според ирландското издание.

AIB е потвърдила, че търси купувач за дела си и че продажбата не е свързана с продажбата на 70-процентния и дял в полската Bank Zachodni WBK SA, според вестника.

Последната сделка с книжата на БАКБ на Българска фондова борса днес беше сключена на цена от 10.60 лв. за акция.

Отпусната първоначално кредитна линия на BAKB от страна на AIB, на стойност 50 млн. евро, която трябваше да бъде използвана за рефинансиране на задължения, беше увеличена до 75 млн. евро, въпреки че българската банка не е използвала цялата сума.

Резултатите на БАКБ за първото полугодие на 2010 г. показват, че печалбата й е паднала до 1.9 млн. евро в сравнение с 12.1 млн. евро за същия период година по-рано.

Банката има значителна експозиция на българския имотен пазар, като над 90% от кредитния й портфейл е обезпечен с недвижими имоти.

По времето, когато AIB купува дела си в БАКБ сделката беше обявена като част от стратегията на ирландската банкова група за Източна Европа.

Шест месеца след като придобива дела си в БАКБ, обаче AIB трябваше отпише 57 млн. евро от инвестицията си.

От публикацията също така става ясно, че AIB се е отказала да търси купувач за латвийския си ипотечен кредитор AmCredit и дори не го е включил сред активите си за продажба.