Преките чуждестранни инвестиции ще продължат да са в основата на покриването на огромните дефицити по текущите сметки на България и Румъния, сочи доклад на гръцката банка Alpha Bank, публикуван в румънските медии.

Дефицитът по текущата сметка у нас възлиза на около 20% от БВП на страната ни, като се очаква преките инвестиции почти изцяло да го покрият.

Не точно така обаче стоят нещата в северната ни съседка, където дефицитът възлиза на около 14% от БВП. В страната се очаква да влязат близо седем милиарда евро инвестиции, колкото бяха те и през изминалата година, които ще покрият около 60% от отрицателното салдо.

От друга страна, България и Румъния, като нови страни членки на ЕС, се очаква да получат значителни по размер средства от структурните фондове на съюза.

За периода 2007-2013 година Румъния се очаква да получи сумарно около 19 млрд. евро, които частично да компенсират прогнозираното постепенно забавяне на инвестициите в страната през следващите няколко години.

От гръцката банка прогнозират още, че постепенното подобряване на макросредата в двете най-нови страни членки на съюза постепенно ще успокоят инвеститорите, притесняващи се от изпадане във финансова криза на двете страни, вследствие на паричния им дисбаланс.

Валутният борд в България и обвързаността на лева с еврото, гарантират до голяма степен един финансов стабилитет, както и липса на опасност от обезценяване на националната ни валута.

В северната ни съседка централната банка също провежда политика, насочена към стабилност на националната й валута и по-нататъшното й обезценяване, след като през втората половина на изминалата година леята загуби близо 17% от стойността си спрямо еврото.