Продължаващият спад на лихвите по депозитите вече оказва влияние - налице е първи спад на депозитите от страна на домакинствата от 12 месеца насам.

Какви обаче са алтернативите за нашите пари?

Недвижими имоти

Годината започна добре за пазара на имоти в страната. Данни на НСИ сочат, че у нас се строят повече имоти, а покупко-продажбите също нарастват.

През второто тримесечие на 2015 г. в страната са осъществени 58 149 сделки с имоти, става ясно от данни на Агенцията по вписванията. Това е с 6.61 на сто повече спрямо същия период на 2014 г.

Възможностите ни тук са както вложения в имот с цел отдаването му под наем, така и покупката на имот с цел живот в него със спестените ни пари или със заем, тъй като лихвите по кредитите също бележат спад.

Прогноза на централната банка сочи, че в следващите месеци ще ни очакват нови понижения на лихвите по депозити и кредити.

Злато

Спадът на големите фондови борси ще предизвика инвеститорите да се обърнат към златото като спасителен актив. Само през изминалата седмица благородният метал добави над 4%, до 1168.39 долара за тройунция, което е най-високото му ниво от 7 юли насам.

Справка на Profit.bg показа, че от 2000 г. насам цената на златото е нараствала средногодишно с 10%. За последните 10 г. ръстът дори е по-голям – средно по 12.3 на сто.

Вижте още: Златото – няколко факта, които ще ви впечатлят

Взаимни фондове

През изминалата седмица ви информирахме, че взаимните фондове са новата мода за парите на българите. Ръстът в активите под управление, които домакинствата са инвестирали, е вече 12 поредни тримесечия, или точно 3 г.

Парите, управлявани от взаимните фондове в страната, възлизат на рекордните 2.41 млрд. лв. към 30 юни, сочат данни на Българска народна банка.

В чуждестранните инвестиционни фондове са инвестирани 1.37 млрд. лв., което представлява понижение спрямо тримесечие по-рано (1.465 млрд. лв.) и ръст спрямо година по-рано, когато вложенията бяха за 1.01 млрд. лв.

За първи път, откакто централната банка събира статистически данни, вложенията в местните инвестиционни схеми надхвърлят 1 млрд. лв. (1.04 млрд. лв.). Тримесечие по-рано в тях бяха инвестирани 859 млн. лв., а преди година – 830 млн. лв.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа, дялове или суровини.