Щатският оператор на кредитни карти American Express Co. отчете по-висок от очаквания финансов резултат за първото тримесечие, вследствие на увеличение на печалбата в чужбина, предава Bloomberg.

Нетната печалба от продължаващи дейности на базираната в Ню Йорк компания спада с 11% до 974 млн - или 84 цента на акция. Това е с 4 цента по-добър резултат от средната прогноза на 17 анализатори, интервюирани от Bloomberg.

Цената на акциите на American Express, Capital One Financial Corp. и Discover Financial Services е паднала с повече от 25% през последната година, вследствие на нарастващите опасения, че увеличаващата се безработица ще се отрази на способността на потребителите да плащат задълженията си. Пораженията за American Express бяха омекотени от 30-процентното нарастване до 133 млн. долара на печалбата в чужбина, където клиентите са харчили и са заемали повече средства.

Акциите на компанията са се обезценили с 13% от началото на годината.

Нетната печалба на компанията, която включва печалба от продажбата на American Express Bank Ltd., пада с 6% до 991 млн. долара, в сравнение с година по-рано. Провизиите на компанията за покриването на евентуални загуби в САЩ нарастват с 52% до 881 млн. долара, което води до спад с 19% в печалбата на подразделението до 523 млн. долара.

Несъбираемите задължения по кредитни карти в щатското подразделение на American Express нарастват с 5.5% от 4.3% през четвъртото тримесечие на предходната година. Делът на плащанията, закъснели с повече от 30 дни, се увеличава от 3.5 до 4.1%.

Всеки от притежателите на кредитна карта American Express е похарчил средно по 2.984 долара през първото тримесечие, което е увеличение с 6%, в сравнение със същия период година по-рано.

Компанията обяви миналия месец, че придобива за 1.1 млрд. долара подразделението за корпоративни чардж карти на General Electric Co, за да разшири базата си от бизнес клиенти. Подразделението, което е отчело транзакции на стойност 14 млрд. долара миналата година, се очаква да помогне на компанията да компенсира спада в потребителските разходи.

Компанията Berkshire Hathaway Inc на милиардера Уорън Бъфет е най-големият акционер в American Express с 13-процентен дял, равняващ се на 151.6 млн. акции.