Американските банки са изтеглили рекордни заеми от ФЕД миналата седмица

645
Американските банки са изтеглили рекордни заеми от ФЕД миналата седмица

Банките в САЩ са изтеглили рекордни суми от спешния фонд на ФЕД през изминалата седмица, пише UsaToday.

Вчера ФЕД изнесе доклад, според който търговските банки са заемали рекордните 75 млрд. долара на ден миналата седмица. Предишният рекорд (регистриран предходната седмица) бе доста по-нисък – 44.5 млрд. долара на ден.

Само в сряда търговските банки са изтеглили 98 млрд. долара от ФЕД.

За седемте дни до сряда инвестиционните банки пък са заели 134 млрд. долара от ФЕД. Тук имаме понижение спрямо предишния рекорд от 147.7 млрд. долара, постигнат през предходната седмица.

Тази категория миналата седмица бе разширена и вече включва представителствата на Goldman Sachs, Morgan Stanley и Merrill Lynch в Лондон.

Докладът още показва, че през изминалата седмица инвестиционни фондове са заели (чрез банките) 145.9 млрд. долара с цел укрепване на позициите си. Фондовете са силно притиснати от изнервени инвеститори, които желаят да изтеглят средствата си.

Банките и инвестиционните компании се обръщат към ФЕД, защото няма от къде другаде да получат средства, коментира американският ежедневник. Голяма част от инвеститорите пренасочиха средствата си към считаните за по-сигурни държавни ценни книжа, а финансовите институции предпочитат да пазят средствата си като резерв, отколкото да раздават заеми.

Докладът още показва, че ФЕД е дал заем от 70.3 млрд. долара на застрахователния гигант American International Group. В средата на септември от ФЕД бяха заявили, че ще дадат на компанията двугодишен заем от 85 млрд. долара, но в сряда обявиха, че ще отпуснат допълнителни 37.8 млрд. долара.

През март на инвестиционните къщи бяха дадени привилегии, подобни на търговските банки, за вземане на заеми от ФЕД, след като петата най-голяма инвестиционна банка в САЩ - Bear Stearns, стигна до ръба на банкрута.

ФЕД не разкрива имената на банките, които са се възползвали от заеми. Лихвата по тези кредити е 1.75%.

Действията на ФЕД не се подкрепят от цялото американско общество – много хора се притесняват, че парите на данъкоплатците се излагат на прекалено голям риск.

Тази година в САЩ са фалирали 13 банки (спрямо 3 за миналата година).

Ценните книжа също отчитат понижения. Вчера Dow Jones записа трицифрена загуба за шести пореден ден. Индексът се понижи с 679 пункта, с което слезе под 9 000 пункта за пръв път от пет години до сега.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg