Начинът, по който може да се разреши банковата криза в Еврозоната в дългосрочен план е като изчезне една трета от банковата индустрия, смята Ралф Силва, директор проучвания, в консултантската компания SRN.

"Единственото решение на банковия въпрос на този етап е справянето с прекомерното предлагане на банкови продукти. Една трета от банките в Европа трябва да изчезнат, за да може останалите да просперират," казва Силва в интервю за CNBC.

Той вярва, че европейският банков сектор показва слабости на всички фронтове.

"Инвестиционното банкиране е почти в застой, обемите на търговия са ниски, корпоративното търсене намаля значително, малките и средни предприятия са прекалено рискови, а индивидуалните клиенти избягват задълженията.

"Като цяло банките се справят с фалитите много по-добре и повечето от тях правилно се концентрират върху ефективността, но предстоят още проблеми," казва Силва.

Въпреки че разполагат с повече средства, за да се предпазят от проблеми, Силва смята, че евентуално по-сериозно ескалиране на дълговата криза в Европа, ще направи така, че тези средства да се стопят бързо.

"Разполагаме само с десетина банки в Европа, който наистина могат да се считат за "сигурни". Останалите ще оцелеят, или ще фалират, в зависимост от способността им да набират бързо средства, просто защото склонността за инвестиране в банки е ограничена," обяснява той.

Предвид неспособността на европейските държави да се справят с кризата, Силва смята, че единственият механизъм за разрешаване на проблема е Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Скоростта е от основно значение про избягването на дъгова криза в Испания и Италия," казва Силва.

"Приближаване към един 'проблемен тригълник' - Испания и/или Италия, които се нуждаят от повече пари, изплашени граждани, които отказват да харчат, и банкова индустрия, която отказва да кредитира. Ако всичко това се случи в следващите три месеца, ще станем свидетели на голямо икономическо свиване," казва Силва, който смята, че инвеститорите трябва да диверсифицират парите си в географско отношение.

"Никога не сме виждали подобен тип суверенен дългов проблем, така че не можем да бъдем сигурни кои региони ще бъдат най-засегнати," добавя той.