Напълно според консенсусните очаквания на анализаторите, английската централна банка запази нивото на краткосрочните лихви непроменено при 5.25% на годишна база.

По-късно днес на своето заседание се очаква и европейската централна банка да последва примера на английската относно лихвите при 4% на годишна база.

Решението на банката става реалност, след като днес стана ясно, че за пръв път от три месеца насам цените на недвижимите имоти във Великобритания са отбелязали понижение от 0.3% на месечна база през изминалия месец февруари.

Запазват се и очакванията, че е доста възможно АЦБ да прибегне до понижение на лихвите на някое от следващите си заседания.

Относно лихвите в еврозоната очакванията на специалистите са, че те ще бъдат намалени до 3.5, или 3.7% до края на второто тримесечие.

Опасенията на европейската централна банка са за силно забавяне на ръста в еврозоната, вследствие на наблюдаваното такова на най-голямата световна икономика - щатската, както и кризата, обхванала недвижимите имоти на "стария континент".

Във вторник канадската централна банка намали нивото на лихвите до 3.5% на годишна база, в отговор на прогнозите за забавяне на ръста на икономиката й.

Същият ден пък австралийската централна банка ги повиши до 7.25% на годишна база, до най-високото им ниво от 12 години насам, в борбата си срещу инфлацията.