Apтyp Typeмĸa е генерален мeниджъp на Mastercard зa Бaлĸaнитe. Той започва работа в компанията пpeз 2010 ĸaтo мeниджъp ĸлиeнти в oфиca й във Bapшaвa.

Apтyp Typeмĸa имa мaгиcтъpcĸa cтeпeн пo мapĸeтинг и мeниджмънт oт Warsaw University. Изyчaвaл e cъщo и бизнec aдминиcтpaция в Graz University, Aвcтpия, има дoĸтopaнтypa пo мeниджмънт от Warsaw School of Economics.

Вижте какво сподели той в интервю за Profit.bg:

Какво е бъдещето на мобилните плащания?

В бъдеще картовите плащания ще се превърнат в мобилни. Този процес вече тече и се случва в две отделни направления - във физическа среда, където хората правят плащания в търговски обекти, ползвайки своите смартфони, и в онлайн среда, където потребителите използват уеб страници или мобилни приложения за плащане.

Светът става все по-дигитален и свързаните устройства се превръщат в инструменти за пазаруване. Тази трансформация оказва голямо влияние върху мобилните плащания.

Наскоро MasterCard анонсира уникален проект в България. Днес всеки може да прави плащания в таксита чрез мобилен ПОС терминал, инсталиран в таксиметровите коли. Може ли да ни споделите повече за този проект?

Това е наистина уникален проект, с който се гордеем не само в България, но и в целия регион, тъй като тази инициатива наистина няма аналог. Този проект дава възможност на малките и средни предприятия, като например таксиметровите компании, да използват мобилни ПОС терминали, с които плащанията стават значително по-лесни.

Освен това, пътниците могат да плащат в таксито безконтактно или с карта, което е много удобно. Мобилният ПОС терминал в таксито е свързан с предплатена бизнес карта на шофьора, като всички трансакции, направени от пътуващия, се прехвърлят незабавно в картата на шофьора и той разполага веднага със спечелените пари. Ето с това е уникален този проект.

По този начин могат да бъдат решени най-големите проблеми на малките и средни предприятия, а именно забавянията при събиране на плащания. Това решение е и много добро средство за преодоляване на сивата икономика, особено в сегмента малки и средни предприятия. Ако все повече малки и средни предприятия използват такива решения, то това би увеличило прозрачността в бизнеса.

Какви са бъдещите проекти на Mastercard в България? Колко често българите използват техните карти MasterCard и за какво? Отговорите на Артур Туремка вижте във видеото: