Централната банка на Австралия днес неочаквано вдигна основната си лихва заради опасения, че по-големият икономически растеж ще увеличи инфлацията в страната, информира Bloomberg.

Решението оскъпи австралийската валута близо до паритет с щатския долар.

Управителят на банката Глен Стивънс повиши основната лихва с четвърт процентен пункт до 4.75%, заявявайки, че икономиката има относително скромни количества свободен капацитет и изтъквайки рисковете за нарастване на инфлацията в средносрочен план. Това беше първата промяна на лихвата от шест месеца насам.

Този ход означава, че Стивънс иска да избегне повторение на събитията от 2007 г. когато задържа вдигането на лихвата месеци наред докато намаляващата инфлация маскира нарастващия натиск върху цените. Икономическият ръст в Австралия, която избегна рецесията по време на кризата, може да нарасне, тъй като енергийни компании като BG Group Plc разкриват места в строителния сектор.

Австралийският долар поскъпна до 99.79 щатски цента след изявлението на банката в сравнение с 98.82 цента преди това.

Това беше второто поредно решение на банката, което опроверга мнозинството от икономическите прогнози.

Този ход на Централната банка на Австралия идва ден преди срещата на Федералния резерв на САЩ, на която ще се обсъжда стимулирането на най-голямата икономика в света. Разминаването в монетарните политики на двете държави даде тласък на австралийския долар, който е поскъпнал с около 11% през тази година срещу щатската валута.

Безработицата в Австралия е 5.1% през септември, или наполовина в сравнение с тази в САЩ и Еврозоната. Международният валутен фонд прогнозира, че икономическият ръст на Австралия ще нарасне до 3.5% през следващата година в сравнение с 3% през тази година.