След едномесечна пауза днес Централната банка на Австралия възобнови политиката си на повишение на лихвените проценти, оценявайки икономиката на страната като достатъчно силна, за да понесе ударите, които евентуално биха могли да последват от опасенията на инвеститорите в световен план по отношение на рисковете около задълженията на държавите.

Управителят на Централната банка на Австралия Глен Стивънс вдигна основната лихва до от 3.75% до 4%. Тази стъпка пече очаквана, показва проучване на Bloomberg сред икономисти.

Австралийският долар падна до 89.79 щатски цента в Сидни в сравнение с 90 щатски цента за австралийски долар преди изявлението на централната банка. Доходността на двегодишните държавни ценни книжа нарасна с 5 базисни пункта до 4.62%.

Днешното повишение на лихвата увеличава разликата между основния лихвения процент на Австралия и този на САЩ до 3.75 процентни пункта. Това е най-голямото ниво от януари 2009 г. Разликата между основните лихви на Австралия и Великобритания вече е 350 базисни пункта - най-голямата от 1990 г. насам.

Изявлението на централната банка дойде часове след като правителството обяви, че продажбите на дребно в страната са нараснали с 1.2% през януари в сравнение с декември, надминавайки предварителните очаквания на икономистите.

Днешната стъпка прави Стивънс първият управител на централна банка на страна от Г-20, който вдига лихвата през тази година. Стивънс беше лидер в това отношение и миналата година, след като вдигна лихвата три пъти през последното тримесечие. Повишенията оттласнаха лихвата от 50-годишния и минимум от 3%.

Натискът върху централните банки на Канада, Индия, Малайзия и Индонезия за скорошно вдигане на лихвите също се увеличава. Икономиката на Малайзия е нараснала с 4.5% на годишна база миналото тримесечие, а данни от вчера показаха, че инфлацията в Индонезия достига деветмесечен връх. Икономическият ръст на Канада пък е най-големият от 2000 г.

Икономиката на Австралия вероятно е нараснала през четвъртото тримесечие с най-много от година и половина, подкрепена от направените 20 млрд. долара разходи за пътища и училища. БВП на страната се е повишил с 0.9% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходните три месеца, според прогнозите на икономисти участвали в проучване на Bloomberg. Официалните данни се очакват утре.