Централната банка на Австралия понижи основния лихвен процент вчера с 25 базисни пункта до 7.0%, предава CNN.com.

Това е първото намаление на лихвения процент от близо седем години насам по време на състояние на забавен икономически ръст.

Инфлацията в страната продължава да поддържа много високи нива, цените на горивата също са високи, а стойността на имоти ниска. Всички тези фактори усложняват икономическото положение в страната и налагат спешни мерки, категоричен е управителят на банката, Глен Стивънс.

Данни от различни проучвания показват, че активността сред бизнеса и ръстът на продукцията се забавят в последните месеци, заяви още Стивънс през австралийски медии.

След 2001 г. централната банка на страната повиши основните лихвени проценти с по 25 базисни пункта около 10 пъти. Последното повишение беше през месец май тази година.

Според анализатори и икономисти инфлацията в Австралия се очаква да започне да се понижава след известно време, но все още никой не може да каже колко дълъг ще е този период.

Действията по намаляване на основния лихвен процент от страна на централната банка се налагат заради зачестилите опасения за евентуално изпадане на икономиката в състояние на рецесия.