Една банка в Азия прекъсна кредитните си линии за големите френски банки, а пет други азиатски банки преразглеждат възможността за кредитиране, потвърдиха шест банкови източници пред Reuters.

Внезапното засилване на усещането за риск, свързано с резкия спад в цените на френските банки в сряда, кара някои банки в Азия да преразгледат кредитните си линии и да преоценят дали трябва да намалят експозицията си в европейските финансови институции.

Слуховете в сряда, че Франция е на път да загуби кредитния си рейтинг ААА , които в последствие бяха опровергани от агенциите за кредитен рейтинг, също допринесоха за най-големия срив в европейския индекс на кредитни деривати (CDS) от финансовата криза през 2008 г.

Ръководителят на отдела за управленио на риска в една банка със седалище в Сингапур, заяви, че е прекъснал кредитните линии за френските банки, защото те представляват риск за контрагента, и всеки отделен случай ще се разглежда индивидуално.

"Всичко е свързано с нашата позиция върху кредитния риск на френските банки", каза друг банкер в японска банка.

Нито една от най-големите френски банки не пожела да коментира ситуацията.

"Нивата на капиталова адекватност (на френските банки) е задоволително и програмите по рефинансиране в средносрочен и дългосрочен план се извършват при добри условия", отговори Кристиан Ноайе, управител на Банката на Франция. "Последните събития на капиталовите пазари не оказват влияние върху финансовото състояние на френските банки", допълни той в изявление.