Българската банкова система наистина е стабилна, заяви заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, предаде БГНЕС.

"Ние предприемаме всякакви действия за стабилността на банковата система, която е много добре капитализирана. Банките успяха да запазят много висока капиталова адекватност от над 16%, докато в Европа се говори за резерв от 8%", заяви Пенчева.

Банките в България имат и висока ликвидност.

"Очакваме разширяване на кредитирането, но трябва повече жизнеспособни проекти да бъдат представени. Дългосрочният лихвен процент напоследък е по-добър в България, отколкото в някои страни - членки в еврозоната като Словения", коментира още зам.-министърът.

Тя обясни, че продължава работата на работната група с участието на представители на Министерството на финансите, на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и на Асоциацията на банките, която подготвя Закон за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит.

Идеята е да има съгласие по текстове, които биха гарантирали прозрачен начин на изчисляване на лихвите и предсказуемост. Малките заеми до 400 лева също ще влязат в обхвата на закона. Трябва да е ясна методологията по определяне на лихвените проценти, коментира зам.-министърът.

"По данни на НСИ имаме растеж от 1.7% за 2011 година, което ни нарежда на 7-мо място в Европа по растеж. Намираме се на второ място по съотношението външен дълг към БВП. На макроикономическо ниво имаме стабилност", припомни Пенчева. "Кризата беше структуроопределяща. Сега наблюдаваме висока безработица, но расте заетостта в експортно ориентираните отрасли. Експортът ще бъде двигателят на растежа. България ще бъде една от малкото европейски страни, които ще имат растеж", каза още тя.