По неодитирани данни към 31 март 2010 г. БАКБ отчита нетна печалба за първите три месеца на 2010 г. на неконсолидирана основа в размер на 6.84 млн. лева, което е спад с около 48.6% спрямо същия период на миналата година, когато печалбата е била в размер на 13.302 млн. лева, информират от банката.

Нетната печалба за първите три месеца на 2010 г. на консолидирана основа по неодитирани данни към края на първо тримесечие е в размер на 6.81 млн. лева, или с около 49.6% по-малко спрямо резултата през същия период на миналата година, когато консолидираната печалба е била в размер на 13.502 млн. лева.

От банката отчитат, че спадът се дължи на свиването на нетния лихвен марж, поради по-малкия обем лихвоносните активи и силната конкуренция на българския депозитен пазар. В резултат, нетният лихвен доход на БАКБ намалява с 28.7% или 6.4 млн. лева от 22.2 млн. лева (към 31 март 2009 г.) на 15.8 млн. лева в края на това тримесечие.

През първо тримесечие на 2010 г. са начислени провизии за обезценки в размер на 5.5 млн. лева, спрямо 5.0 млн. лева в края на същия период на 2009 година.

Oбщо пасивите на банката в края на последния отчетен период, на консолидирана основа, са 686.33 млн. лева, спрямо 598.15 млн. лева в края на миналата година.

Общо активите на финансовата институция възлизат съответно на 898.38 млн. лева към 31 март. В началото на тази година същите са били 807.45 млн. лева.

„Независимо от подобренията на българския износ и на пазара на недвижими имоти, наблюдавани през отчетния период, икономиката на България все още не показва значителни признаци на възстановяване", се казва в междинния доклад за дейността на БАКБ за първото тримесечие на тази година, като допълват, че това ще продължи да се отразява на банката и нейните клиенти.

Оттам отчитат, че рискът от неблагоприятно развитие на икономическите тенденции в България не започна да намалява през тримесечието и показатели като равнището на безработица и фискалната позиция продължиха да се влошават.

Ръководството на финансовата институция очаква, че позитивното развитие в световен план ще се усетят в българската икономика най-рано след няколко тримесечия. „Междувременно, качеството на кредитния портфейл може да продължи да се влошава, което би довело до допълнително увеличаване на разходите за провизии за обезценка и на отписваните вземания," информират от БАКБ. „Банката има ограничен брой необезпечени експозиции, но е изложена на рисковете, свързани с пазара на имоти в България, тъй като ипотеките представляват над 90% от обезпеченията по кредитния портфейл".

Акциите на банката още не са търгувани на БФБ днес. Последната търговия по позицията е от миналия четвъртък, когато книжата на трезора поскъпнаха с 2.69%, до 15.30 лева за лот.