"Българо-американска кредитна банка АД получи вчера следобед становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), отнасящо се до възможното упражняване на гласовете на Грамърси Имърджинг Маркетс Фънд (Грамърси) и свързаните с него лица на днешното Общо събрание", се казва в изявление на БАКБ.

"Указанията на Комисията не са формулирани достатъчно конкретно и нашите правни консултанти не са единодушни относно лицата и условията, които те касаят. Предвид краткия срок между получаването на становището на КЗК и откриването на това Общо събрание на акционерите, нямаше възможност да се изиска официално уточнение от КЗК.", допълват от БАКБ.

"Не е необходимо БАКБ да взема окончателно решение по въпроса в този момент, тъй като Грамърси и настоящият най-голям акционер - „СИЕСАЙЕФ" АД - постигнаха пълно съгласие по всички въпроси, поставени за решаване от това Общо събрание на акционерите.", заявяват от банката.

В този смисъл начинът на гласуване от страна на Грамърси и свързаните с него лица няма да промени взетите решения, за разлика от предходното намерение на Грамърси да гласува по различен начин.

Представителят на Грамърси Джейсън Кук заяви пред БАКБ: „Ние подкрепяме кандидатурите, предложени от „СИЕСАЙЕФ" АД за членове на Надзорния съвет на БАКБ и се радваме, че на това Общо събрание на акционерите ще се приемат решения, важни за дългосрочното развитие на банката, които ще заздравят нашето сътрудничество със „СИЕСАЙЕФ" АД и всички други акционери."

Председателят на Съвета на директорите на „СИЕСАЙЕФ" АД Цветелина Бориславова от своя страна добави: „Ние вече водим множество разговори с Грамърси и другите акционери за начините, по които можем да подобрим корпоративното управление на банката, да привлечем нови средства и да търсим нови възможности за инвестиции с цел да направим тази добра банка още по- забележителна."