Съгласно предварителните резултати за първите шест месеца на 2010 г. Българо-американска кредитна банка (БАКБ) реализира печалба от около 1.9 млн. евро, докато е заделила 8.4 млн. евро провизии за обезценка.

Нетната печалба намалява с 84.3% спрямо предходната година, което отразява най-вече понижението на нетния доход от лихви, в резултат на свиването на кредитния портфейл и начислени провизии за обезценка.

Нетните кредити и аванси, отпуснати на клиенти намаляха за шестте месеца на годината с 7.3% до 307.2 млн. евро. През периода нетният кредитен портфейл намалява с 7.3%.

Нетният лихвен марж намалява до 6.4% в сравнение с 9.5% към края на 2009, което се дължи на по-малкия обем лихвоносни активи и силната конкуренция на местния депозитен пазар. Оперативната печалба намалява с 43.8% спрямо предходната година, като нетният доход от лихви намалява с 36.4%.

Повишението на оперативните разходи с 14.7% се дължи главно на увеличената маркетингова и рекламна дейност на банката.

През първата половина на 2010 г. провизиите за обезценка са в размер на 8.4 млн. евро в сравнение с 5.3 млн. евро през същия период на миналата година. За периода кредитите в просрочие с повече от 90 дни нараснаха от 9.6% от брутния кредитен портфейл към 31.12.2009 г. до 13.1% към 30.06.2010 г.

От началото на 2010 г. са отписани вземания в размер на 3.9 млн. евро.

Коефициентът на общата капиталова адекватност на консолидирана основа (според изискванията на Базел II) към 30.06.2010г. е 25.8 % - над изискването на Българска народна банка от 12%.

На 16 юни 2010 Standard & Poor's съобщи, че намалява дългосрочния кредитен рейтинг на БАКБ от ВВ- на В+. Краткосрочният рейтинг е потвърден на В, като перспективата остава отрицателна. Сред причините за промяната на кредитния рейтинг и отрицателната перспектива, Standard & Poor's посочва все още влошената пазарна ситуация в България и отрицателното въздействие на трудната местна оперативна обстановка върху финансовия профил на банката, и по-специално на качеството на активите и рентабилността.

Независимо от подобренията, наблюдавани за българския износ, икономиката на България все още не показва значителни признаци на възстановяване. Ръководството очаква, че позитивните развития в глобален мащаб ще бъдат усетени по-осезаемо в българската икономика най-рано след няколко тримесечия.

Междувременно, качеството на кредитния портфейл може да продължи да се влошава, което би довело до допълнително увеличение на разходите за провизии за обезценка и на отписаните вземания, се казва в писмо на БАКБ към акционерите.