БАКР рейтингова Корпоративна търговска банка (  6C9  )

1849
БАКР рейтингова Корпоративна търговска банка

Българска агенция за кредитен рейтинг АД (БАКР) присъди на „Корпоративна търговска банка” АД (КТБ) дългосрочен рейтинг на финансова стабилност „BBB-” и краткосрочен „A-3” при стабилна перспектива. Това е първата рейтингова оценка на банката, изготвена от БАКР, съобщават от институцаята.

Оценката се базира на способността на банката да привлича клиенти и да увеличава пазарното си присъствие в условия на неблагоприятна икономическа среда, при запазване на отличното качество на кредитния портфейл, висока доходност и добра ликвидност.

В анализа си БАКР посочва, че КТБ АД е единствената търговска банка в България, която в периода 2009-2011 година успява да удвои размера на активите си, в резултат на което към настоящия момент банката заема второ място по размер на актива във втора група на банковата система (седмо място в банковата система като цяло).

Акцентирано е върху доброто състояние на кредитния портфейл на банката и факта, че в исторически план КТБ АД поддържа много по-ниски нива на класифицирани експозиции от тези на банковата система като цяло. Отчетено е, че това е следствие от стратегическата насоченост на банката да развива кредитна дейност в сектори на икономиката с принципно по-ниски нива на риск.

В сравнителен план показателите за рентабилност на КТБ АД значително надвишават средните за банковата система, се посочва в съобщението.

През целия анализиран период (2007-2011г.) банката поддържа добра ликвидна позиция и нива на капиталова адекватност над регулаторните изисквания, особено по отношение на капитала от първи ред.

Корпоративна търговска банка АД - София, 6C9 – профил и борсова статистика

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg