През последните три дни в различни банки на територията на цяла Сърбия са регистрирани няколко случаи на излъгани финансови чиновници с по десетина хиляди динари. Един долар се разменя за около 110 динари, съобщи БГНЕС.

Сръбският вестник "Блиц" твърди, че в измамите са участвали граждани от България и по-специално в град Крушевац. Според изданието има и видеозаписи от кражбите, които са станали на 15 и 16 май в клоновете на "Войводинска банка" в Белград, Нови Сад и Зренянин, на "Комерсиална банка" и "КВС-банк" в Белград и клона на "Хипо-банк" в Зренянин. Измамите стават по два начина, но и в двата случая измамените са служители от гишетата в банките, на които "клиентът" се обръща на много слаб и неразбираем английски. "В банката влезе младеж с банкноти от 5000 динари и поиска да му се развалят на по банкноти от по 1000 динари. В момент когато служителката му предава парите младежът отново се обръща към банковия работник, че всъщност е искал да купи 1000 долара и докато се разменят банкнотите, а служителката проверява дали има валута, "клиентът" вече е взел част от подадените банкноти от по 1000 динари. След като получава отрицателен отговор измамникът си иска обратно банкнотите от по 5000 динари", се казва още в информацията на сръбското издание. По този начин до момента са откраднати 30 000 динари от "Комерсиална банка" и "KBC-банка" 25 000 динари.

По подобен начин е извършена и измама в "Hipo-банк" в Крушевац. Там банковият служител се усетил и хукнал да гони измамникът, но той успял да избяга с лека кола с български регистрационни номера.

От Сръбското вътрешно министерство съобщиха, че до момента са получили сигнал само за една измама в Белград. "Възможно е да става въпрос за организираната престъпна група. Нашите банки са на прицел на българските крадци много отдавна. Българските мафиоти са експерти във фалшифицирането на кредитните карти, на поставянето на скиминг устройствата и обирането на хора, които излизат с големи суми от банките чрез спукване на една от гумите на колата на потърпевшия", са казали от вътрешното министерство пред вестника.