Антимафиоти разбиха организирана престъпна група, занимавала се с изработването на скимиращи устройства и източване на банкомати.

Успешната операция е резултат от продължилото повече от година разследване, проведено съвместно от служители на ГДБОП и белгийските полицейски власти. Членовете на групата, които са от Бургас, са извършвали престъпната си дейност в страни от Европейския съюз, Канада и Австралия.

Антимафиотите установили, че в ядрото на престъпната група са петима бургазлии - трима криминално проявените на възраст между 41 и 47, и още двама 47-годишни. Те се занимавали с изготвянето на скимиращи устройства за копиране на банкови карти, които монтирали на банкомати в различни държави от ЕС - Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Италия, Полша, както и в Австралия и Канада.

Посредством дубликати от типа „бяла пластика" мъжете извършвали нерегламентирани транзакции с помощта на незаконно събраните данни от електронните платежни инструменти.

Единият от членовете на групата бил заловен при поставяне на скимиращи устройства на 17 април в Белгия. Два месеца по късно, на 27 юни, близо до град Антверп са задържани други двама от групата. Те имали среща с двама чужди граждани, за да им предадат устройства, които да бъдат монтирани на белгийски банкомати.

Вчера в Бургас спецполицаите претърсили домовете на задържаните в Белгия мъже и на другите двама членове на престъпната група.

В апартамента на единия е открита работилница за изработване на скиминг устройствата, компютърна техника и периферия, както и машини и материали за камуфлиране на монтираните на АТМ терминалите устройства. Иззети са още приспособления за снемане на данни от банкови карти, камери, монтирани в химикалки и очила, лайсни, банкови карти от типа "бяла пластика".

Собственикът на работилницата е задържан за 24 часа. Последният от групата, който е успял да се укрие, е обявен за общодържавно издирване.

Разследването продължава, уточниха от МВР. Оттам обаче не събощиха какви суми са източили българските престъпници.