Една от най-престижните европейски банкови организации - Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ) избра изпълнителния директор на Българска банка за развитие (ББР) Сашо Чакалски за свой вицепрезидент.

Това стана днес на общо събрание на асоциацията в Брюксел. Българският банкер ще бъде натоварен с връзките на асоциацията с регулаторните органи в Брюксел. Кандидатурата му бе гласувана с пълно мнозинство от 35-те членове на Административния съвет на ЕАПБ.

До този момент българският банкер беше член на административния съвет на асоциацията. Сашо Чакалски е изпълнителен директор на ББР от 2001 г., а преди това 5 години е работил за голямата френска банка Societe Generale. Владее английски, френски и руски език.

Европейската асоциация на публичните банки е създадена през 2000 г. с цел да представлява интересите на държавните банки и банките за развитие на европейско ниво. В ЕАПБ членуват около 100 финансови институции от 16 държави, които работят в сектора на публично-частните инвестиции. Към края на 2009 г. пазарният дял на банките - членове на ЕАПБ е около 15%, а активите им надхвърлят 3 500 млрд. евро. Българска банка за развитие е член на ЕАПБ от май 2005 г.