Към 30 юни 2012 г. експозициите на дребно (кредитите за домакинствата) на търговските банки възлизат на 18.44 млрд. лв., показват данни на централната ни банка.

От тях жилищните кредити са 9.35 млрд. лв., а потребителските - 9.08 млрд. лв.

По изтеглените кредити населението в страната е платило или дължи на банките 889.9 млн. лв. лихви през първото полугодие на 2012 г. спрямо 938 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано.

Това ще рече, че на всяка минута съгражданите ни, теглили кредити от търговските банки, трябва да плащат по средно 3395 лв. лихви или с 203 лв. по-малко спрямо същия период на година по-рано.

По данни на Българска народна банка към средата на настоящата година лошите и преструктурирани потребителски кредити възлизат на 18.81% от съвкупните, докато при жилищните процентът е 20.46 на сто.

Спрямо месец по-рано обаче е наблюдаван спад, след като към 31 май те са съответно 19.63 на сто за потребителските и 20.59 на сто за жилищните.

Само преди дни от Кредит Център информираха, че лятото на 2012 г. е първото, в което потребителите се радват на специални летни промоции при ипотечните кредити.

Те са насочени към купувачи на имоти, които отложиха ваканциите си на море и посвещават юли и август на огледи и подготовка на документи за покупка на собствено жилище.

Предложенията на финансовите институции са изключително атрактивни и на практика стана възможно да получиш кредит срещу лихви между 6 до 7% и в лева и в евро – условия, които българският пазар рядко е виждал и преди кризата, съобщиха от кредитния консултант.