Българите теглят повече, но по-малки ипотечни заеми

2023
Българите теглят повече, но по-малки ипотечни заеми

Въпреки че условията по ипотечните кредити непрестанно се подобряват, в момента потребителите предпочитат да използват минимално външно финансиране за покупка на своите нови имоти. Така общата статистика на Кредит Център отчита ръст на броя усвоени кредити за сметка на техния размер, съобщават от там.

„Ако през 2008 г. наричахме „малък” ипотечен кредит от 30 000 евро, то днес суми под 10 000 евро не са изключение и нито банките, нито ние, консултантите, ги приемаме за неестествени. Освен значително по-ниските цени на жилищните имоти, важен фактор за ясната вече тенденция за теглене на по-малки заеми е и желанието за минимизиране на риска”, допълва още Тошев.

„В годините на бум разлика в цената от 3 до 5 хиляди евро беше лесна за приемане и домакинствата с лекота надскачаха първоначалните си бюджети, докато сега са строго дисциплинирани. Това прави днешните кредитополучатели много по-надеждни, а кредитите им - много ниско рискови”, сочат наблюденията на Тошев.

През март пролетните промоции властваха на пазара, като изборът между многото промоционални оферти на банките стана все по-труден за клиентите. Сравняването на офертите по ГПР все по-често се изисква от кредитополучателите. Повечето от тях ясно осъзнават, че не лихвата е най-важният параметър на кредита и искат да видят колко ще им струва той с всички съпътстващи разходи. Клиентите все по-добре приемат и офертите, които им носят допълнителни ползи и бонуси или им дават възможност да управляват кредита си спрямо променящата се пазарна среда.

„Оптимизмът, с който клиентите подхождаха за предсрочното погасяване на кредитите си, вече е минало. Днес те се фокусират върху формирането на дълг, чиито месечни вноски са и ще бъдат по възможностите на домакинството дори при временно влошаване на финансовото му състояние”, споделя Тошев. „По същата причина все по-лесно се продават продукти с фиксирана лихва за дълъг период – гаранция, че планирането на разходите ще бъде лесно в дългосрочен план.”

През март тази година наблюдаваме спад в средния размер на изтеглените кредити в страната – 29 497 евро при 34 860 евро за предходния месец. Съотношението евро – лева запазва тенденцията на все повече заеми в български пари и през март в такава валута са изтеглени 15% от кредитите, като останалите 85% от заемите са в евро.

През март 2012 г. средният размер на изтеглените ипотеки е най-голям в столицата- 32 575 евро, което е допълнителен спад спрямо февруари. Понижение се наблюдава и в другите големи градове от страната, сочат още данните на КредитЦентър. Във Варна средният размер на заемите е с около 5000 евро по-нисък спрямо предходния месец. В Бургас средната изтегляна сума през март е 26 230 евро, а Градът на тепетата демонстрира най-нисък среден размер спрямо другите градове – 20 165, като 18% от изтеглените от пловдивчани заеми са в българска валута.

Традиционно най-активните кредитополучатели през третия месец на годината отново са хората между 26 и 35 години. Техният процент е нараснал с над 15% спрямо февруари и към момента те представляват над 56% от всички. Намаляват кредитополучателите между 36 и 45 години – през март те представляват 29.1% от всички. Най-младите представляват близо 8% от всички кредитополучатели.

За пореден месец най-популярни остават кредитите между 10 000 и 30 000 евро – те са над 46% от всички ипотечни заеми през месеца. Онези между 30 000 и 50 000 евро пък заемат втората позиция – те са 34.5% от всички ипотечни заеми през март. Кредитите над 90 000 евро пък представляват 1.1% от всички, сочат още данните на Кредит Център.

През март 96.2% от кредитите са изтеглени с цел покупка на жилище, сочи още анализът на компанията. Останалите 3.8% през месеца пък са изтеглени са лично ползване.

Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечните заеми остава този между 16 и 20 години (около 43%). Около 21-22% от кредитополучателите пък са решили да изплащат заема си между 21 и 25 години, както и между 26 и 30 години. През март не ставаме свидетели на кредитополучатели, решили да погасяват дълга си повече от 30 години.

Най-предпочитаният процент на финансиране и през март е между 70% и 80%. показва докладът на КредитЦентър. Над 34% от хората са решили да използват такова финансиране, за да подпомогнат сделката си. Хората, решили да използват външно финансиране между 80% и 90% от стойността на сделката пък, са малко над 15%. Това представлява позитивен ръст спрямо предходния месец февруари, сочат данните на компанията.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Gopu
# 0
15:05 | 12 May 2012
Arltiecs like these put the consumer in the driver seat-very important.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg