Все по-често плащаме с дебитни и кредитни карти. Едно от всеки осем евро в Европа е похарчено с карта, а не в брой. В същото време броят на злоупотребите с карти намалява, отчитат експерти. За изминалата година, изхарчени с електронни карти у нас, са над 530 млн. евро. Експертни оценки показват, че ръстът на разплащанията за година е повече от 22 на сто

Една от причините разплащанията с карти да се увеличат е, че използването им води до намаляване на дела на сивата икономика. Прогнозите сочат, че ако електронните разплащания се увеличат с 10 на сто, сивият сектор ще намалее с 5 на сто.

Картите стават все по-популярни. У нас по-често се ползват дебитните карти. Миналата година транзакциите с тях са се увеличили с повече от 50 на сто, а с кредитни с 20 на сто. Най-много пари с електронни карти сме похарчили по празниците.

"23 декември беше най-натовареният ден както в Европа, така и в България. Тогава са направени над 43 млн. транзакции", каза Никос Кабанополус, мениджър "Развитие на пазарите".

Последните години измамите с дебитни и кредитни карти намаляват. От бранша обясняват, че когато все пак бъдат регистрират проблеми при електронното разплащане в повечето случаи става въпрос не за хакерска атака или пробив в система на банката, а за човешка грешка:

"Има много случаи, когато картодържателят държи картата си със своя пин в портмонето, тогава всеки, който открадне портмонето, има възможност да се добере до средствата, това пак е измама и се регистрира, но това е небрежно отношение на картодържателя", каза мениджърът Красимира Райчева.

Дебитните и кредитни карти ще продължат да набират популярност заради удобството човек да не носи със себе си големи суми кеш. И не само.

"По-бързото разплащане, директно разплащане, далеч по-добре е като цяло", смята Борислав Петров, потребител.

В някои страни в Европа използването на дебитни и кредитни карти е въведено дори при таксиметровите услуги. В България засега това все още не е практика.

Електронните разплащания ще продължат да се увеличават. Експертите очакват, че след няколко години у нас терминали за плащане с карта ще има и в малките търговски обекти, а не само в големите вериги, както е в момента. Освен това все повече потребители започват да плащат и комуналните си услуги с помощта на дебитни и кредитни карти.

Източник: бТВ