През следващата година очаквам да има ръст на кредитите и депозитите, може би в рамките на 5 до 10%. Това коментира Петя Димитрова, изпълнителен директор на Пощенска банка, специално за Profit.bg.

През първата половина на годината се очаква търсенето на кредити да остане слабо, като основните причини за това са, че икономиката все още няма да е влязла във фаза на възстановяване и клиентите ще бъдат предпазливи по отношение на поемането на нови задължения и рискове.

Същевременно банките ще продължат да набират депозити на разумна цена, за да подобрят ликвидността си и да имат кешови резерви, които след това да използват за отпускане на нови кредити.

През втората половина на годината се очаква икономиката да покаже първи по-сериозни признаци на възстановяване и в резултат на това банките да станат по-активни при отпускане на кредити.

Лихвите ще имат своя естествен спад, когато банките се уверят, че ще се справят с натрупаните лоши кредити. Вълната от лоши кредити не е отминала, както показват данните на БНБ. Трябва да мине още време, за да се види кои бизнеси ще успеят да оцелеят след кризата и кои не.

Очаквам до началото на 2010 г. лошите кредити да продължават да нарастват, а след това да се задържат на ниво от около 10%. В момента много фирми изпитват затруднения от това, че имат забавени плащания от страна на държавата и на други свои длъжници, както и от това, че като цяло пазарите и потреблението са много свити.

Когато през следващата година тези задължения бъдат платени от страна на държавата, това ще вкара много свежи пари в системата и ще облекчи бремето за най-засегнатите отрасли.

Трудно е да се прогнозира каква ще бъде печалбата на банките за следващата година, защото тя зависи от много променливи - колко кредити и на каква цена ще успеят да отпуснат банките през следващата година, каква ще бъде цената на ресурса - местен и чуждестранен, какви ще бъдат разходите за провизии и много други.

Моето лично очакване е, че печалбата на банките ще бъде значително по-ниска от предходни години.