Възможностите за разширяване на участието на България в проекти в Азербайджан и начините да се задълбочат бизнес контактите между двете страни бяха основните теми по време на разговора на министър-председателя Пламен Орешарски с българи, живеещи и работещи в Баку. Премиерът се срещна с тях в рамките на официалното си посещение в Азербайджанската република.

През първия ден от визитата си министър-председателят посети Стария град и площад „Държавен флаг”. „Впечатлен съм от историческите забележителности на Баку – град с древна култура. Атмосферата е прекрасна и впечатлява с автентичността си. С изключителна благодарност и най- сърдечни пожелания”, подписа книгата за гости на града премиерът Орешарски.

През втория ден на официалното посещение министър-председателят Пламен Орешарски предстои да се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев, с премиера Артур Расизаде и с председателя на парламента Октай Асадов.

В Баку ще бъдат подписани и двустранни споразумения. Едно от тях ще е между финансовите министерства на България и на Азербайджан. „Идеята е да се обменят идеи и практики по отношение на - организационната структура на двете институции; на възможностите в двете страни да бъдат реализирани социални инвестиционни проекти; на изграждането на ефективни системи за контрол и следене на приходите в двете страни”, обясни министърът на финансите Петър Чобанов.

Той отбеляза, че при необходимост е предвидено създаването на съвместна комисия, която да се занимава с посочените проблеми. Освен това съществува и възможност да се реализират взаимни научни проекти и изследвания по конкретни теми в рамките на комисията „Между двете страни функционира споразумение за сътрудничество по митническите въпроси – за избягване на двойното данъчно облагане. В момента се дискутира възможността да се подпише и споразумение за взаимно насърчаване на инвестициите”, каза още министър Чобанов.

„За Азербайджан е изключително важно да научат от България как управляваме отпадъците си. Можем да обясним, че не трябва да се планира само изграждането на депа, а трябва да се инвестира и в съоръжения за третиране на отпадъците. Опитът ни като страна-член на ЕС през последните седем години ни е дала много знания по отношение на управлението на отпадъците и опазването на почвите. Имаме добри експерти и бихме могли да бъдем полезни на азербайджанската страна, както и те могат да бъдат полезни с техния опит”, заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

По думите й друга обща тема между двете страни е биоразнообразието. „Азербайджан има четири национални парка, които заемат около 10% от територията на страната, с уникално биоразнообразие. За нас би било интересно как те планират управлението на тези зони”, добави министър Михайлова. Тя акцентира върху управлението на водите, както и върху сътрудничеството и провеждането на общи действия в световните преговори за превенция и изменение на климата.

„В споразумението е записано, че два месеца след подписването трябва да заработи експертна група, която да предложи работни документи и програма за реализацията на целите на споразумението”, обясни министърът на околната среда и водите. Г-жа Михайлова каза, че възнамерява да отправи покана към нейния колега от Азербайджан да посети България през следващите месеци и изрази надежда, че когато той пристигне в страната ни, вече ще има програма за съвместни действия.