Дисциплинираната фискална политика на България подобрява перспективата й за членство в Механизма за валутен обмен (ERM II), се казва в най-новия доклад на звеното за икономически изследвания на Юробанк И Еф Джи Гърция за пазарите на Нова Европa.

Според доклада на банковата организация, представена в България от Пощенска банка, завръщане към икономически растеж е малко вероятно преди втората половина на 2010 г. Докладът отчита като положителни постижения бюджетния дефицит за 2009 г. и стъпките, довели до отпушването на 300 млн. евро от предприсъединителни фондове на ЕС, отбелязвайки, че тези събития вече са повишили доверието на международните рейтингови агенции в страната.

Според анализаторите на банката, България има нужда от нов модел на развитие, фокусиран върху повишаване на конкурентоспособността и износа. Като един от основните бенефициенти на международните капиталови пазари в региона страната ни е привлякла преки чуждестранни инвестиции на стойност приблизително 27.1 млрд. евро в периода 2004 - 2008 г., основно в нетърговски сектори, като имотния пазар например.

Според анализаторите на банковата организация времето, в което чуждестранните инвестиции бяха двигател на икономическия растеж в страната, е отминало с началото на световната финансова и икономическа криза и сега страната трябва да търси нови източници на растеж. България трябва да измести акцента в стратегията си за растеж от кредитиране и потребление върху подобряване на конкурентоспособността и стимулиране на износа, се казва в доклада.

Банковият сектор, от своя страна, показва едни от най-добрите резултати за региона. Капиталовата адекватност на сектора е 17.6%, а съотношението на капитала към активите е 12.7%, което дава основание за спокойствие по отношение на нарастващото ниво на лоши кредити.

Въпреки че се очаква увеличение на необслужваните кредити през 2010 г., експертите на банковата група са уверени, че банковият сектор има достатъчно буфери за преодоляването им. Това убеждение е подсилено и от ангажимента на големите чуждестранни банки-майки да поддържат общата си експозиция в страната на нивата, регистрирани през май 2009 г.

Анализът отчита, че условията за кредитиране в страната продължават да са трудни, заради липсата на адекватни вътрешни източници на финансиране. За това свидетелства високото съотношение на кредити към депозити (120.5% към декември), което продължава силно да ограничава отпускането на нови заеми.

Годишният темп на растеж на кредитирането за неправителствения сектор спадна до едноцифрени стойности през декември (4.5%) в сравнение с 32.3% на годишна база година по-рано.