Доза оптимизъм за стопанския живот в страната догодина се прокрадва в първите два материала от тазгодишната поредица на Profit.bg - България'11, на Васил Велев, председател на УС на АИКБ и на Камен Колев, заместник-председател на БСК. Вижте какво коментира и Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка, за развитието на банковия сектор през 2011 година:

След две тримесечия с положителен ръст, макар и скромен, България технически е излязла от рецесията. Първите признаци са налице, възстановяването обаче все още не е толкова видимо и ще мине време преди да започне да се усеща от бизнеса, а след това и от домакинствата. Затова и вътрешното потребление остава слабо, фирмите и гражданите все още се въздържат от правене на инвестиции и излишни разходи.

В този контекст очаквам ръст на кредитите в рамките на депозитния ръст, при всички случаи с едноцифрено число.

Набирането на депозити ще продължи да е сред приоритетите на банките, като лихвите по тях най-вероятно ще се установят на сегашното или малко по-ниско ниво. Това ще позволи натискът върху лихвите по кредитите да отслабне и нови кредити да се отпускат на по-добри лихвени нива. Очакваме темпът на нарастване на спестяванията да бъде по-висок от този по кредитите. Продължава да се наблюдава тенденция гражданите да бъдат по-консервативни във финансовите си планове и да предпочитат да спестяват.

За съжаление лошите кредити продължават да нарастват. Очаквам движението нагоре да продължи още няколко месеца със затихващ темп, а след това подобряващата се икономическа обстановка да позволи на повече фирми и граждани да започнат да обслужват задълженията си безпроблемно.

Истинската промяна ще видим, когато икономиката започне да се възстановява видимо и ефектите от това станат по-осезаеми за фирмите и домакинствата. Тогава ще се отпуши кредитирането и приходите на фирмите и банките ще започнат да нарастват.

Вярвам, че изпращаме най-трудната година - и за фирмите, и за гражданите, и за банките, а през 2011 г. ще видим по-добри времена.

Тази година очаквам печалбата на банките да бъде значително по-ниска от миналогодишната, основно поради високите разходи за провизии. За другата година съм умерен оптимист - прогнозирам нарастване на приходите като естествено следствие на засилването на бизнеса, което ще се отрази положително в печалбата на банковата система.

Автор: Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка