България'11: Депозитите остават приоритетни за банките

2985
България'11: Депозитите остават приоритетни за банките

Доза оптимизъм за стопанския живот в страната догодина се прокрадва в първите два материала от тазгодишната поредица на Profit.bg - България'11, на Васил Велев, председател на УС на АИКБ и на Камен Колев, заместник-председател на БСК. Вижте какво коментира и Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка, за развитието на банковия сектор през 2011 година:

След две тримесечия с положителен ръст, макар и скромен, България технически е излязла от рецесията. Първите признаци са налице, възстановяването обаче все още не е толкова видимо и ще мине време преди да започне да се усеща от бизнеса, а след това и от домакинствата. Затова и вътрешното потребление остава слабо, фирмите и гражданите все още се въздържат от правене на инвестиции и излишни разходи.

В този контекст очаквам ръст на кредитите в рамките на депозитния ръст, при всички случаи с едноцифрено число.


Набирането на депозити ще продължи да е сред приоритетите на банките, като лихвите по тях най-вероятно ще се установят на сегашното или малко по-ниско ниво. Това ще позволи натискът върху лихвите по кредитите да отслабне и нови кредити да се отпускат на по-добри лихвени нива. Очакваме темпът на нарастване на спестяванията да бъде по-висок от този по кредитите. Продължава да се наблюдава тенденция гражданите да бъдат по-консервативни във финансовите си планове и да предпочитат да спестяват.

За съжаление лошите кредити продължават да нарастват. Очаквам движението нагоре да продължи още няколко месеца със затихващ темп, а след това подобряващата се икономическа обстановка да позволи на повече фирми и граждани да започнат да обслужват задълженията си безпроблемно.

Истинската промяна ще видим, когато икономиката започне да се възстановява видимо и ефектите от това станат по-осезаеми за фирмите и домакинствата. Тогава ще се отпуши кредитирането и приходите на фирмите и банките ще започнат да нарастват.

Вярвам, че изпращаме най-трудната година - и за фирмите, и за гражданите, и за банките, а през 2011 г. ще видим по-добри времена.

Тази година очаквам печалбата на банките да бъде значително по-ниска от миналогодишната, основно поради високите разходи за провизии. За другата година съм умерен оптимист - прогнозирам нарастване на приходите като естествено следствие на засилването на бизнеса, което ще се отрази положително в печалбата на банковата система.

Автор: Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ДИМИТРОВ
# 0
14:12 | 17 December 2010
Банката с най голяма печалба се тълкува като най-успешна но успеха и се дължи на одраните кожи на нашите близки и обреченото им бъдеще.
оглозган кредитополучател
# 1
13:12 | 17 December 2010
Ако лихвите по старите кредити се върнат поне на нивата на които са теглени - лошите кредити драстично ще намалеят. След като като банките трудно си набавят ресурс, от къде обикновенният платец да ги набави след като вноските са пораснали с 25 - 50%???
ЗАЩО
# 2
12:12 | 15 December 2010
"Очакваме темпът на нарастване на спестяванията да бъде по-висок от този по кредитите. Продължава да се наблюдава тенденция гражданите да бъдат по-консервативни във финансовите си планове и да предпочитат да спестяват." И защо се наблюдава тази тенденция? Заради алчното и некадърно банкерско лоби, което Държавата няма волята да укроти. Ако не бяха банките, в България кризата нямаше да има такъв опустошителен ефект. Задушиха бизнеса с лакомията си и трупат свръхликвидност, че да има повече ресурс за връщане към банките-майки в закъсалите държави. Така ли се излиза от кризата бе, продажници? Така ли се стимулира икономическа активност? Че тя българската икономика била много яка, бе! Ще се справи ВЪПРЕКИ вас. Истинската промяна ще видим, когато икономиката започне да се възстановява видимо... Тогава ще се отпуши кредитирането и приходите на фирмите и банките ще започнат да нарастват. "Тогава" за какво ще се отпуши кредитирането, да надувате балона пак?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg