България'11: Ръст между 7-9% на ипотечното кредитиране

2234
България'11: Ръст между 7-9% на ипотечното кредитиране

Какво да очакваме при ипотечното кредитиране през 2011 г. у нас? Този въпрос коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър:

Очакванията ни за първото тримесечие на 2011 г. са за сравнително слаба активност на пазара на ипотечно кредитиране. Това се отнася както за търсенето от страна на клиентите, така и за промоционалните кампании на финансовите институции.

През първото тримесечие лихвените нива ще се запазят около постигнатите в края на 2010 година, като разликата в лихвените нива на евровите и левовите кредити също ще се запази.

По-сериозно раздвижване на пазара ще видим през второто и третото тримесечие на годината, като очакванията ни са ипотечното кредитиране в края на деветмесечието на 2011 година да формира ръст спрямо 2010 в рамките на 6-8%.

За цялата 2011-та ръстът в ипотечното кредитиране очакваме да е в рамките на 7-9%.

Лихвените нива ще следват развитието и активността на пазара, като през втората половина на годината очакваме да слязат на нива 6.25 - 6.75% в евро и 7.5 - 8% в лева.

Очаквам през 2011 година тенденцията при лошите кредити да се обърне и те да започнат да намаляват, а пазарът на ипотечно кредитиране да е по-устойчив. Максималният процент на финансиране при покупка на имот ще се движи в рамките на 80 - 85% за монолитно строителство и 70 - 75% за панелно строителство.

През 2011 година ще се обогатява гамата от ипотечни кредити и освен продуктите с фиксирана лихва за определен период, преференции за първи дом, флекси кредитите и кредитите в комбинация със спестовни и други продукти ще видим и нови интересни предложения за финансиране.

През 2011 ще се появят и повече продукти насочени към рефинансиране и обединяване на по-голям брой задължения.

Автор: Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Johnie
# 0
10:12 | 17 December 2011
Alakazaam-infoamrtion found, problem solved, thanks!
това му е третото интервю за месеца , защо ли ?
# 1
15:12 | 16 December 2010
какво се опитва да ни каже три пъти подред за един месец ? ако е това,което съобщава-ние го знаем вече ! дали обаче няма да ни изненадат с раздвижване по-рано ???
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg