„Победителите са мечтателите, които не се предават“, това беше тазгодишната поанта на конференцията CEED. Филип Генов, първи вицепрезидент и ръководител „Специални проекти“ за финансиране на стартиращи бизнеси в УниКредит Булбанк, категорично затвърди тази теза.

Той беше част от панела на конференцията, наречен „Бъдещето през очите на инвеститорите“, и даде ясни насоки на стартъпите, които искат да развиват бизнеса си у нас.

„Добрите стартиращи компании са в унисон с иновациите, независимо от сектора, в които се намират“, заяви банкерът. Той подчерта, че УниКредит Булбанк е първата българска банка, която навлиза в местния пазар на изцяло стартиращи бизнеси.

„УниКредит търси оригинални стартъпи, които да финансира. Те трябва да са насочени към местния бизнес, но бихме подкрепили и по-мащабни проекти, които имат намерение да излязат на чужди пазари“, обясни банкерът. Той зададе ясна рамка, в която, ако инвеститорите се вместят, вероятността стартиращият им бизнес да е успешен е голяма.

Според него първият въпрос, който самият инвеститор трябва да си зададе, е „Какво ще правя в този бизнес и виждам ли успеха?“. „Това е важно, защото дава цел“, обясни Филип Генов. След това идва и реалната преценка за възможностите за развитие и как продуктът ще се пласира на пазара.

Според банкерa после трябва да се вземе трудното решение какво да се прави с изкараните пари – да се спестява или да се инвестира. „Ние се стремим да дадем правилните насоки, за да има отговор на тези въпроси, които са предпоставка за успех или обратното“, допълни Генов.

Филип Генов заяви, че е оптимист за бъдещето на бизнес средата у нас. Той благодари на инвеститорите и предприемачите, които са избрали България, за да развиват бизнеса си. Според него това благоприятства развитието на успешни стартъпи у нас.