Българска банка за развитие беше домакин на среща на ЕАПБ

542
Българска банка за развитие беше домакин на среща на ЕАПБ

Българската банка за развитие (ББР) днес бе домакин на редовната среща на Комитета за конкуренция и политика за развитие на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ). На заседанието присъстваха представители на редица сродни финансови институции от страните-членки на Европейския съюз.

В ЕАПБ са представени около 100 финансови институции, които работят във важни за устойчивото развитие на икономиката сектори.

Сред темите на срещата бе новата Програма за конкуренция и иновации на Европейския съюз (CIP), стартирала наскоро. Тя цели да улесни достъпа до финансиране на малките и средни предприятия в Общността. Тя е наследник на Многогодишната програма за предприятия и предприемачество, в която България се включи още като кандидат-член на Евросъюза.

Новата програма CIP отпуска гаранционни линии, по които се финансират малки и средни фирми при намалени изисквания за обезпечение, както и средства за създаване на фондове за рисков капитал. Общият размер на финансовите средства по CIP е 3.3 милиарда евро за целия програмен период.

ББР (преди Насърчителна банка) управлява по тази програма 21 млн. евро гаранционна линия за финансиране на МСП при намалени изисквания за обезпечение до 85%.

Снимка: Profit.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg