Българската банка за развитие (ББР) днес бе домакин на редовната среща на Комитета за конкуренция и политика за развитие на Европейската асоциация на публичните банки (ЕАПБ). На заседанието присъстваха представители на редица сродни финансови институции от страните-членки на Европейския съюз.

В ЕАПБ са представени около 100 финансови институции, които работят във важни за устойчивото развитие на икономиката сектори.

Сред темите на срещата бе новата Програма за конкуренция и иновации на Европейския съюз (CIP), стартирала наскоро. Тя цели да улесни достъпа до финансиране на малките и средни предприятия в Общността. Тя е наследник на Многогодишната програма за предприятия и предприемачество, в която България се включи още като кандидат-член на Евросъюза.

Новата програма CIP отпуска гаранционни линии, по които се финансират малки и средни фирми при намалени изисквания за обезпечение, както и средства за създаване на фондове за рисков капитал. Общият размер на финансовите средства по CIP е 3.3 милиарда евро за целия програмен период.

ББР (преди Насърчителна банка) управлява по тази програма 21 млн. евро гаранционна линия за финансиране на МСП при намалени изисквания за обезпечение до 85%.

Снимка: Profit.bg