Българска банка за развитие отпусна 100 млн. лв. на шест банки (видео)

4206
Българска банка за развитие отпусна 100 млн. лв. на шест банки (видео)

Българска банка за развитие (ББР) договори кредитни линии с шест търговски банки, по които ще предостави 100 млн. лева за кредитиране на българските малки и средни предприятия. Договорите бяха подписани днес от главния изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин и от главните изпълнителни директори на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян, изпълнителния директор на Сосиете Женерал Експресбанк Мария Русева, на Алианц Банк България Никола Бакалов, на МКБ Юнионбанк Мария Илиева, на ПроКредит Банк Петър Славов и на Общинска Банка Сашо Чакалски. Очаква се в програмата да се включат и други банки.

Банките-партньори по програмата ще използват средствата за отпускане на заеми за малки и средни предприятия при преференциални условия - лихва до 7% годишно, размер до 2 млн.лева и срок за погасяване до 5 години.

За фирмите са предвидени и по-благоприятни условия по отношение на дължимите такси и комисиони.

Предвидено е средствата по кредитните линии да се усвоят от банките – партньори на два транша от по 50 млн.лева, като при успех на инициативата ББР има готовност за допълнителното й разширяване.

 „Българският бизнес ще получи нови 100 млн. лв. кредити при максимално изгодни условия, при това в период на икономически застой в ЕС и трудно възстановяване на местната икономика. Приемаме тази инициатива като стъпка в правилна посока и демонстрация на ангажимента на Българската банка за развитие към сектора на малките и средни предприятия. Изпитвам удовлетворение и от широкия отклик, който новата инициатива на ББР намери в банковата общност. Уверен съм, че със средствата по програмата ще бъдат финансирани добри проекти, създаващи нови работни места и добавена стойност за българската икономика!”, заяви главният изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин.

Новата 100-милионна програмата е поредната инициатива на държавната ББР в подкрепа на българските малки и средни предприятия за осигуряване на по-лесен и евтин достъп до банково финансиране. В изпълнение на новата си тригодишна стратегия „Хоризонт 2014” банката активизира дейността си по отношение на този бизнес сектор. Продължава подготовката на анонсираната в края на миналата година гаранционна схема в размер на 335 млн.лв. по Програмата за развитие на селските райони. По тази програма се очаква към средата на 2012г. бизнеса от тези райони да получи достъп до над 1 млрд.лв. кредити с преференциални условия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Rosechitthu
# 0
09:06 | 18 June 2012
Kewl you shuold come up with that. Excellent!
Todorov
# 1
23:03 | 26 March 2012
ххаха смешници, кредитирайте се че фалирахте, банките убиха бизнеса , сега бизнеса ще убие некоя банка. Оставки на тези горе, да си ходят, искам аз да стана шеф-повече рабирам от тех, работил съм го .А господата са поличически назначения., неразбиращи от бизнес .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...